• Külföld
Maksa Mónika

Videókonferencián vall a pedofíliáról a bíboros

George Pell ausztrál bíboros nem a Vatikánban, hanem egy római szállodában tesz majd tanúvallomást. Videón keresztül vall majd, mert egészségügyi okokból nem tudott Ausztráliába menni. Az ausztráliai papok által elkövetett visszaélésekről fogják meghallgatni.

A papok a hatvanastól a nyolcvanas évekig több száz esetben zaklatták a gyerekeket Ausztráliában. Az ügyről George Pell videókonferencián keresztül válaszolhat az ausztrál kormány által 2013-ban felállított bizottság kérdéseire vasárnap este.

A szexuális visszaélések egykori gyerek áldozatai közül 16-an mentek Rómába, hogy részt vegyenek a bíboros meghallgatásán.

A 74 éves bíborost az ausztráliai Ballarat és Melbourne egyházmegyéjében történt pedofília-ügyekről kérdezik. George Pell Ballaratban született, és 1971-től ott volt pap. Ezután Melbourne, majd Sydney érseke lett. Ferenc pápa 2014 februárjában kinevezte a Vatikán teljes pénzügyi működéséért felelős gazdasági titkársága prefektusának.

EZT IS AJÁNLJUK:
  George Pell bíboros videókonferencián vall majd Rómából. Forrás: Europress - AFP/Andreas Solaro

  George Pell bíboros videókonferencián vall majd Rómából. Forrás: Europress - AFP/Andreas Solaro

  Az ausztrál bizottság a hatvanas és nyolcvanas években történt eseteket vizsgálja. Csak Ballaratban az utóbbi évtizedekben az egykori áldozatok több mint 800 feljelentést tettek mintegy 300 pap ellen. A városban szolgáló egyik katolikus rend eddig 37 millió dolláros kártérítést fizetett az ügy miatt. Az áldozatok közül 47-en - már felnőttként - öngyilkosságot követettek el.

  Az MTI úgy tudja, hogy az egykori áldozatok azzal vádolják George Pellt, hogy tudott az alárendelt papok tetteiről, mégse csinált semmit. A bíboros a vádakat tagadta. 2003-ben őt is pedofíliával vádolták egy 1961-ben történt ügyben. Ekkor Pell bíboros felfüggesztette magát papi szolgálatából addig, míg fel nem mentik fel a vádak alól.

  Ferenc pápa 2014 decemberében vatikáni bizottságot állított fel a gyerekek védelmében. Ennek egyik laikus tagja, a brit Peter Saunders február elején kilépett a bizottságból. Saunder gyerekkorában szintén papok által elkövetett szexuális erőszak áldozata volt. Kilépésekor azt mondta, hogy az is közrejátszott távozásában, hogy George Pellt a Vatikán nem kötelezte, hogy Ausztráliába utazzon. Peter Saunders szerint a Vatikán az utóbbi két év alatt "semmit nem tett annak érdekében, hogy felszámolja a kiskorúakkal szemben papok által elkövetett visszaéléseket".

  Top 16