• Autó
Faktor

Viadukt-sztori: fejezetek egy tíz éves völgyhíd történetéből

Voltak, akik ejtőernyővel leugrottak róla, mások illegális kilátónak használták, történt rajta drámai baleset, és közben ezrek utazását könnyítette meg: idén lesz tíz éves az ország leghosszabb hídja, a kőröshegyi viadukt.

Augusztusban lesz tíz év lesz annak, hogy átadták a forgalomnak az ország leghosszabb hídját. Az első úrvezetők 2007. augusztus 8-án gördülhettek át az M7-es autópálya Zamárdi és Balatonszárszó közötti szakasz részeként megépített kőröshegyi völgyhídon.

Fotó: Autószektor

Fotó: Autószektor

Noha sokan vitatták, szükség volt-e egyáltalán a létesítményre, az tény: Magyarországon szinte minden paraméterében „legnek” számít a híd, s nagyban megkönnyítette az M7-es sztrádán gyakorta autózok életét. A kétszer két sávos, 1872 méter hosszú vasbeton szerkezetű, legmagasabb pontján 88 méteres átkelő 16 pilléren nyugszik, amelyek közül kettőbe liftet is építettek.

A magasság vonzásában

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. illetékesei érdeklődésünkre elmondták, épp a híd különlegessége, a magasság és a Balatonra nyíló remek kilátás okozta a legtöbb gondot az elmúlt majd tíz évben. Volt, hogy bázisugrók „avatták fel” a létesítményt, a híd legmagasabb pontjáról ugrottak le – nem egy szabályt megsértve, de legalább épségben földet érve. Nem egyszer okoztak feszült pillanatokat a kilátás rajongói, a megrögzött panorámafotó- és szelfivadászok. Noha a hídon nincs kilátó, leállósáv, így nem is szabad megállni, sétálni az átkelőn, rendre akadnak, akik ezzel nem törődnek, s bírságot, balesetet kockáztatnak egy jó kép kedvéért.

Fotó: Autószektor

Fotó: Autószektor

Sokan voltak, akik súlyosan szabálytalanul megálltak a híd végén, kiszálltak autójukból és visszasétáltak a szervizjárdára fotózni – írta Magyar Közút Nonprofit Zrt., jelezve egyúttal, hogy ilyen esetekben hangosbemondón felszólítják a hídon szabálytalanul tartózkodókat, hogy hagyják el a helyszínt és közben értesítik az autópálya rendőrséget. Itt érdemes megjegyezni: fent ugyan nincs kilátó, de a hídra és a völgyre is csodás panoráma nyílik a Budapest felőli hídfőnél, az idegenforgalmi szezonban, március végétől, október végéig működő kávézóból.

A cikk folytatását elolvashatja az Autószektor oldalán.

Kommentek:

Top 0