• Külföld
Faktor

Vezető újságírókat gyanúsítanak lopással és adócsalással

A helyi újságíró-szervezet vezetőjét és fiát is lopással és adócsalással gyanúsítják a hatóságok Kazahsztánban.

A helyi újságíró-szervezet, a Nemzeti Sajtóklub elnökét és fiát, a KazTAG kazah hírügynökség vezetőjét is kikérdezték a kazah hatóságok adóelkerülés és lopás gyanúja miatt alig egy hónappal az előre hozott parlamenti választások előtt - tudatta hétfőn a szervezet.

Szejtkazi és Aszet Matajev azt állítja, nem követtek el semmilyen bűncselekményt, az ellenük indított eljárást pedig a sajtószabadság elleni támadásként értékelték. A korrupcióellenes hatóság tájékoztatása szerint, ha bűnösnek találják őket, akár 12 évre is rács mögé kerülhetnek. Szejtkazi Matajev korábban Nurszultan Nazarbajev államfő szóvivője is volt.

A kormány bírálói és jogvédő szervezetek szerint a kazah hatóságok az elmúlt években tovább szűkítették a sajtó amúgy is korlátozott szabadságát. 2014 végén arra hivatkozva tiltottak be egy magazint, amely gyakran bírálta a kormányzatot, hogy háborús propagandát folytat. Egy híroldal tulajdonos-főszerkesztője "a közrendet veszélyeztető hamis információk terjesztése" miatt ül rács mögött.

A közép-ázsiai országban március 20-án tartanak előre hozott választásokat, amelyeket az országot 1989 óta irányító Nazarbajev írt ki. Elemzők szerint az elnök azért döntött az idő előtt megtartandó voksolás mellett, mert az év folyamán később romolhat a gazdasági helyzet, ami miatt pártja szavazatokat veszíthet, ha később tartják a választást.

Kazahsztán főleg energiahordozókat exportál, így az olaj árzuhanása miatt megcsappantak az állam exportbevételei, ami miatt a helyi fizetőeszköz, a tenge értékének csaknem felét veszítette el az amerikai dollárral szemben - írta az MTI.

Top 0