• Belföld
Faktor

Ezért nem szállhat le a kórházon a mentőhelikopter

A veszprémi kórházban nem szállhatnak le a mentőhelikopterek, pedig van helikopterleszálló. Vasárnap például a kórházhoz legközelebb lévő kereszteződésben tette le a pilóta a mentőhelikoptert, méghozzá Veszprém belvárosában. A helyzet úgy tűnik, nem fog hamarosan megváltozni, a kórház közleményben reagált.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a Blikknek arról számolt be, hogy vasárnap délben

Egy fiatal nőt kellett azonnali életmentő aortaműtétre szállítani Veszprémből Zalaegerszegre. Félő volt, hogy a rázkódástól tovább romlik az állapota, ezért mentőhelikoptert riasztottunk.

A kórház előtti csomópontot több rendőr- és mentőautó segítségével zárták le, amíg a beteget felvette a mentőhelikopter. Az akció sikeres volt, a nő életben van.

A lap úgy tudja, hogy a Zalaegerszegre szállított nőt Herend környékéről vitték kórházba stroke gyanújával, ám végül a szívénél találtak egy érelzáródást, amibe bármelyik pillanatban bele is halhatott volna.

Így nézett ki az eset. Forrás: Országos Mentőszolgálat - Facebook

Így nézett ki az eset. Forrás: Országos Mentőszolgálat - Facebook

Egy neve elhallgatását kérő egészségügyi dolgozó elmondta, hogy a mentőhelikopter sokkal kíméletesebb, mint az autó. Ráadásul negyedannyi idő alatt célba is ér.

Ilyen esetekben, amikor abszolút életveszély van – hiszen már a szállításba belehalhat a beteg – nem lehet késlekedni, a másodpercek is számítanak.

Bár a nő megmenekült, azért nincs minden rendben. A helikoptert ugyanis azért kellett az út közepén letenni, mert bár a Csolnoky Ferenc Kórház onkoló­giai épületének tetején van egy teljesen új, korszerű leszállópálya, azt nem használhatják a helikopterek.

Mivel éjszakai leszállópályaként is működhetne, ezért a tűzbiztonsági előírásoknak csak akkor felel meg, ha egy tűzoltó a nap huszonnégy órájában folyamatosan felügyeli a pályát. Mivel ezt nem tudják megoldani, a város szélén lévő Veszprém Aréna melletti ideiglenes leszállóhelyet kell használni. Innen, illetve ide pedig mentőautó szokta szállítani a betegeket.

A kórház nyilatkozatban reagált a történtekre. Eszerint a kórház leszállóhelye jelenleg még engedélyeztetés alatt áll, ezért a helikopterrel szállított beteggel az épülethez a lehető legközelebbi helyen landoltak. Erre pedig a fenti képen is látható kórház előtti körforgalom volt a legalkalmasabb.

Dr. Dávid Gyula főigazgató közleményében azt írta, hogy hasonló eset eddig nem történt, és a mentőszolgálat, a rendőrség és a kórház munkatársai kiválóan helytálltak vasárnap.

Korábban kórház udvarán alakították ki a helikopter-leszállót, de most új épület – az Onkológiai Centrum – áll a helyén. Az új leszállóhely ennek a tetején lesz.

Eddig csak nappali szállítások zajlottak itt, most azonban 24 órás szolgálatot végeznek a kórházi légiponton, így ez az „V. osztályú repülőtér” kategóriába esik, ez pedig speciális hatósági engedélyhez van kötve. Ameddig az intézmény nem kapja meg a jóváhagyást, addig a légi betegszállítást más úton kell megoldaniuk. Az engedélyeztetés sajnos még néhány hónapig eltarthat.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság kommunikációs osztálya szerint a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórháznak, mint ügyfélnek kell kérelmeznie a Légügyi Hivataltól az V. osztályú helikopter repülőtérre vonatkozó használatbavételi engedélyt, majd ezt követően külön az üzembentartási engedélyt. Ezután használható jogszerűen a leszállópálya.

Kommentek:

Top 0