• Külföld

Vészesen terjed a Zika-vírus: szükségállapotot hirdettek

Szükségállapotot rendeltek el Honduras egész területére, mert a kór egyre több embert fertőz meg. A Zika-vírus rohamosan terjed a Dél-Amerikai országokban.

Honduras egész területére érvényes szükségállapotot rendelt el hétfőn Juan Orlando Hernández, a közép-amerikai ország elnöke a Zika-vírus terjedése miatt, a kór most már mintegy 3700 embert fertőzött meg a dél-Amerikai országban. Hondurasban decemberben regisztrálták az első fertőzéses esetet, abban a hónapban számuk 51-re nőtt, azóta további 3649 személy szervezetében azonosították a vírust.

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) hétfőn további országokat vett fel a zika járvány által érintettek listájára, mégpedig Costa Ricát, Nicaraguát, Curacaót és Amerikai Szamoát. Az utazások szempontjából veszélyesnek nyilvánított államok száma csaknem eléri így a harmincat.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az Egészségügyi Világszervezet globális vészhelyzetet hirdetett, és ezzel az Ebolával egy kategóriába helyezte a Zikát. Ez azt is jelenti, hogy felgyorsítják a kutatást és mindenféle egészségügyi támogatást azért, hogy fel tudják venni a harcot a vírus terjedésével. Margaret Chan, a WHO igazgatója azt mondta, a Zika egy olyan rendkívüli esemény, amely összehangolt választ követel.

    Peruban több mint 1800 lakhelyet fertőtlenítenek füsttel a Lima északi részén fekvő Carabayllo körzetben, miután azon a helyen egy héttel ezelőtt egy venezuelai fiatalember szervezetében azonosítottak Zika-vírust, ez volt az első regisztrált megbetegedés Peruban. Percy Minaya perui egyészségügyi miniszterhelyettes hétfőn bejelentette, hogy több mint húsz egészségügyi alkalmazott végzi a fertőtlenítést abban a körzetben, ahová a tizenhét éves fiatalember külföldről érkezett, s akinél észlelték a megbetegedést. Jelenleg a fiatal férfit a kezelés idejére nem engedik el lakhelyéről. Brazília egészségügyi minisztere szerint jóval több lehet a vírussal fertőzött emberek aránya mint amit tudnak, ugyanis 80 százaléknak nincsenek tünetei. A brazil kormány ettől függetlenül megerősítette a már előző napon is elhangzott "megnyugtató" bejelentést, miszerint a járvány nem jelent fenyegetést a nyári olimpiai játékokra Rio de Janeiróban. Jaques Wagner, az elnöki ügyek minisztere csak a terhes nőket nevezte veszélyeztetettnek, szerinte a turistáknak nincs félnivalójuk. Brazíliában eddig több mint 4000 gyerek született kisfejűséggel, ami nagy részben a Zika-vírusnak köszönhető.

    Top 16