• Belföld
Gyöngyösi Lilla

Veszélyjelzést adtak ki: nagyon sok eső jön és hó is eshet

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre figyelmeztetést adott ki Budapestre és tíz megyére a jelentős mennyiségű eső miatt.

Azt írták: többfelé várható jelentős eső. Hétfőn főként az ország keleti felén, kedden az északi területeken is 15-20 milliméter eső eshet.

Keddre virradó éjjel aztán a Dunántúlon, Dél-Alföldön, napközben a délkeleti országrészben is lehetnek zivatarok. Kedden az Észak-Dunántúlon és az Északi-középhegységben eső és havas eső, a hegyekben hó (akár több centiméter friss hó) várható.

Kedd hajnalban a Dunántúl északi felén 60-70 kilométer/órás szél lesz. A szélvédett területeken viszont sűrű köd várható.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az erős szél miatt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki keddre. A sok csapadék miatt Budapestre és Pest, valamint Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Nógrád megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

    Februárban a sokévi átlagot 2-3-szorosan meghaladó csapadék miatt az Alföldön mintegy ötszörösére, 70 ezer hektár fölé növekedett a belvízzel elöntött területek nagysága.

    Az előrejelzések szerint március első harmadára változékony,esős idő lesz. Az ország jelentős részén 20, az északkeleti megyékben 30 milliméternél is több eshet ebben az időszakban. Ezért tovább terjeszkedik a belvíz, de a felázott talaj ott is akadályozza a kora tavaszi munkákat, ahol nem áll a víz a földön. Bár lesznek rövid csapadékmentes időszakok, amikor átmenetileg erősödik a párolgás, hosszan tartó száraz, napos időjárás nem valószínű - jelezte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-nek.

    Top 16