• Belföld
Faktor

Azonnali intézkedés: veszélyes étrend-kiegészítőt hívott vissza a Nébih

A potencianövelőkben gyógyszer-hatóanyag található.

Gyógyszer-hatóanyag jelenléte miatt egy étrend-kiegészítő azonnali hatályú forgalomból történő kivonását és a fogyasztóktól való visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). 

A hivatal honlapján azt írják, egy étrend-kiegészítőket forgalmazó cég raktárában végeztek mintavételt az interneten is árusított, férfiak számára kifejlesztett, potencianövelés elősegítésére szánt étrend-kiegészítőkből, a laboratóriumi vizsgálat pedig gyógyszer-hatóanyag jelenlétét mutatta ki. Az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, azokban a gyógyszer-hatóanyagok jelenléte szigorúan tilos, keringési, illetve idegrendszeri problémát okozhatnak.

Az étrend-kiegészítőkben tadalafil és szildenafil hatóanyagot mutattak ki, noha gyógyszer-hatóanyag élelmiszerben történő felhasználása tilos, azok kizárólag az engedélyezett, felügyelt körülmények között előállított gyógyszerekben fordulhatnak elő. Magyarországon ezeket a hatóanyagokat tartalmazó készítmények kiadása orvosi rendelvényhez kötött.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A Nébih – minőség-megőrzési időre tekintet nélkül – elrendelte a termék forgalomból történő kivonását, valamint a vásárlókhoz már eljutott étrend-kiegészítők azonnali visszahívását. A forgalmazónál lévő készleteknél a hatóság azonnali hatállyal megtiltotta a forgalomba hozatalt. Az eljárás folyamatban van, a forgalmazóval szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki a Nébih.

  A megvizsgált terméktételektől különböző termékek csak akkor hozhatók újra forgalomba, ha a forgalmazó bizonyítja, hogy azok nem tartalmaznak gyógyszer-hatóanyagot.

  A forgalomból kivont készítmény adatai a következők:

  • A termék neve: Eroton növényi komponenseket tartalmazó étrend-kiegészítő férfiaknak
  • Kiszerelés: 2 db kapszula (500 mg)
  • Forgalmazó: Panda Vit Pharma Kft., 1063 Budapest, Szinyei Merse utca 10.)
  • A megvizsgált termékek minőség-megőrzési ideje: 11.07.2019, valamint 11.10.2020
  Fotó: Nébih

  Fotó: Nébih

  Kommentek:

  Top 16