• Külföld
Gyöngyösi Lilla

Veszélyes az atomalku Izrael szerint

Izrael az ENSZ, Irán és a nagyhatalmak egybehangzó elégedettsége ellenére is az iráni atomalku veszélyeire figyelmeztetett. A tavaly nyáron kötött nukleáris megállapodás most lépett hatályba.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint azután is fontos Irán megfigyelése, miután feloldották az Irán elleni szankciók egy részét. Azt mondta, Irán továbbra is atomfegyvert tervez.

Netanjahu szerint Irán az atomegyezmény aláírása után sem mondott le az atomfegyverről és a terrort terjeszti. „Izrael ezen túl is nyomon követi a megállapodás betartását, és figyelmeztet, ha azt  megszegik" – írja az izraeli miniszterelnöki hivatal közleménye. Szerintük a nagyhatalmaknak és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek nagyon figyelni kell az iráni atomlétesítményekben folyó tevékenységet, biztosnak kell lenni abban, hogy Irán nem fejleszt titokban atomfegyvert.

Izrael ENSZ nagykövete, Dani Danon is a lehetséges veszélyekről beszélt.„A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség optimizmusa nem szabad, hogy elvakítsa a nemzetközi közösséget"- mondta Danon szombaton New Yorkban. Szerinte a szankciók feloldása az Irán által támogatott terrorizmust erősíti.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Gilád Erdan, a stratégiai ügyek minisztere is aggódik a nukleáris megállapodás végrehajtása miatt, mert szerinte Irán a Közel-Keletet veszélyezteti, és a megállapodás nem lesz képes megfékezni az iráni atomprogramot és fegyverkezést. A politikus azt mondta, Irán továbbra is fegyverekkel lát el olyan terrorista csoportokat, mint a Hezbollah és a Hamász, miközben beavatkozik az Öböl-államok belügyeibe és ballisztikus rakétákat fejleszt, megszegve az ENSZ Biztonsági tanácsának tilalmát – írja az MTI.

    Top 16