• Krimi

Veszélyben a Volkswagenesek

Közel ötezer autót loptak el tavaly Magyarországon. A leginkább azokat az autókat lopják, amelyből a legtöbbet veszik. És végül leginkább alkatrésznek adják el.

Romániába akartak egy nagyon drága lopott autót átvinni néhány napja. Az autó nemrég Spanyolországban tűnt el, nemzetközi körözést adtak ki rá, így találták meg végül.

Fotó: police.hu

Fotó: police.hu

Az autovadasz.eu szerkesztője azt mondja ez a jellemző, vagyis, hogy Nyugat-Európából keletre, főleg Romániába és Szerbiába viszik eladni a lopott autókat. De csak tavaly közel ötezer autót loptak el Magyarországon. Ezek jelentős részét azután alkatrészekre bontva árulják. De a rendőrök olyannal is találkoztak már, hogy egy lopott kocsit úgy akartak eladni, hogy annak átírták az alvázszámát, majd külföldi papírokat hamisítottak hozzá. Így pedig a vevőnek egész egyszerűen azt mondták, hogy ez egy Olaszországból behozott autó.

A legtöbbet azokból az autókból lopják, amelyekből a legtöbbet veszik. Az első három helyen a Volkswagen a Ford és a Suzuki áll. Ezek – persze kortól és felszereltségtől függően – akár több millió forintba kerülnek, ehhez képest a tulajdonosok a különböző védelmekre arányaiban keveset, tíz-húszezer forintot költenek, illetve nagyon sok esetben ennyit sem, egész egyszerűen megbíznak a gyári védelmi rendszerben - mondja.

Vezeda László azt mondja a legjobb tanács, amit adhat, hogy a sofőrök oda, ahol a motor van zárat szereltessenek, ott van ugyanis az autó computere. Ha valaki ehhez hozzáfér és készít egy álkulcsot az autóhoz, azonnal el tudja azt vinni. Vezeda egyébként olyannal is találkozott már, hogy egy autóban, amelyet elloptak benne volt egy másik autó kulcsa is, így azt is elvitték.

Top 0