• Külföld
Faktor

Veszélyben a terhesek, Magyarországra is eljuthat a vírus

Az elmúlt napokban már Európában is megjelent a Zika vírus. Először Nagy-Britanniában, Dániában, és legutóbb Németországban is találtak fertőzött embert. Dr. Szlávik János, a Szent László Kórház infektológiai osztályának vezető főorvosa beszélt a Faktornak a vírusról és arról, hogy kell-e aggódni Magyarországon.

A Zika vírus - nincs gyógyírDr. Szlávik János elmondta, hogy ez nem egy halálos vírus. A felnőtt emberek áteshetnek a fertőzésen, ez általában fejfájással, lázzal, bevérzett szemekkel, ízületi fájdalommal jár. Akkor okozhat nagy gondot a fertőzés, ha terhes nő kapja el. Valószínűleg komoly összefüggés van kisfejűség és más fejlődési rendellenességek, valamint a Zika vírus között, bár a WHO ezt még nem erősítette meg. Azt sem lehet még tudni, hogy milyen százalékban okozhat maradandó, nagyon súlyos károsodást a vírus az újszülötteknél, de tény, hogy Brazíliában 2015-ben legalább 2975 gyerek született kisfejűséggel.

Két hónapos brazil csecsemő, aki kisfejűséggel született. Fotó: Europress / Mario Tama - Getty Images

Két hónapos brazil csecsemő, aki kisfejűséggel született. Fotó: Europress / Mario Tama - Getty Images

Ez nem csupán annyit jelent, hogy az átlagosnál kisebb a fejük. Ez a betegség nagyon súlyos fejlődési rendellenességeket okoz az agyban is. Brazíliában volt olyan gyerek, aki meghalt a születés után néhány nappal. A legtöbben túlélik az első napokat, hónapokat is, de biztosan szellemi fejlődési rendellenességgel kell élniük. A tavalyi több ezer beteg újszülötthöz képest 2014-ben kevesebb mint 150 gyerek született kisfejűséggel. Jelenleg nincs védőoltás vagy  terápia a Zika vírus ellen. Ha egy terhes anya és rajta keresztül magzata megfertőződik, akkor az abortuszon kívül semmilyen más megoldás nincs arra, hogy a gyereket megmentsék a betegségektől. Barack Obama amerikai elnök a napokban sürgette már a kutatókat, hogy fejlesszenek ki valamilyen védőoltást, de erre jelenleg nincs esély. Dr. Szlávik János elmondta, hogy egy védőoltás bevezetéséhez legalább 10 évre van szükség.

A vírus MagyarországonDr. Szlávik János szerint könnyen elképzelhető, hogy a közeljövőben Magyarországon is találnak fertőzött embert, sőt, akár terhes nőt is. Azt viszont tudni kell, hogy ezek minden esetben kizárólag behurcolt fertőzések lehetnek. Ez azt jelenti, hogy az illető nem Magyarországon kapja meg a betegséget, hanem például külföldi útján fertőződik meg. A terhes nők beutazása Brazíliába ezért is nagyon kockázatos. Dr. Szlávik elmondta, hogy a magyar kismamák csak akkor vannak veszélyben, ha a terhesség idején fertőzött területen járnak, ahol megcsípheti őket egy fertőzött szúnyog. Jelenleg Brazília a legfertőzöttebb, de néhány nappal ezelőtt már az Egyesült Államokban, Hawaiin is született gyerek kisfejűséggel. A vírus nem terjed emberről emberre, ezért nem kell attól tartani, hogy bárki behozza a betegséget Magyarországra, és utána terhes anyákat fertőz meg. Fontos tudni, hogy a fertőzés a terhesség alatt végig veszélyes lehet. Az utazás mellett a másik veszélyforrást maguk a szúnyogok jelentik.

Az ÁNTSZ közleménye egybevág Dr. Szlávik szavaival, vagyis hogy a betegség Magyarországra hurcolásának kockázata alacsony, de nem zárható ki. Eddig Európában összesen 15 embernél vették észre a fertőzést.

A veszélyes szúnyog MagyarországonA Zika vírust elsősorban az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) hordozza, amelyik felelős még többek között a chikungunyáért, a dengue- és sárga-láz terjesztéséért is. A szúnyogfaj a trópusi és szubtrópusi éghajlaton él meg. A No Mosquito Kft. kutatói, Dr. Gajda Zita és Dr. Szepeszsentgyörgyi Ádám a Faktornak elmondták, hogy folyamatosan figyelik a dél-magyarországi szúnyog állományt, de eddig még soha nem találtak egyiptomi csípőszúnyogot Magyarországon. Azt is elmondták, hogy nem szabad összekeverni az egyiptomi csípőszúnyogot a tigrisszúnyoggal (Aedes albopictus), mivel a két faj teljesen különböző. Korábban próbáltak tigrisszúnyogot is fogni Magyarországon, de a speciálisan a fajra kifejlesztett tojáscsapdák mindig üresek voltak. A Zika vírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog Európán belül eddig csak Spanyolországban és Görögországban jelent meg.

A védekezésDr. Szlávik János elmondta, hogy Európában leginkább Nagy-Britanniában okozhat komolyabb gondot a Zika vírus, mert rengetegen utaznak nagyon sokfelé, ráadásul a bevándorlás is jelentős. A magyar emberek első számú fegyvere a vírus ellen az lehet, hogy egyszerűen nem utaznak fertőzött helyre, például Brazíliába. Terhes nőknek, vagy olyanoknak, akik gyereket terveznek a közeljövőben, az utazás szinte tilos. Elképzelhető, hogy egy fertőzött szúnyog túléljen egy repülőutat, de valószínűleg hamarabb pusztulna el, minthogy egy terhes anyát találjon és megcsípje.

Egyiptomi csípőszúnyogok (Aedes Aegypti). Forrás: Europress / Mario Tama - Getty Images

Egyiptomi csípőszúnyogok (Aedes Aegypti). Forrás: Europress / Mario Tama - Getty Images

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) csütörtökön jelentette be, hogy létrehoz egy sürgősségi bizottságot a brazíliai Zika-járvány miatt. A bizottság feladata lesz többek között az is, hogy megoldást találjon a járvány megfékezésére, és kiderítse, hogyan lehet megmenteni a születendő gyerekeket. A WHO igazgatója, Dr. Margaret Chan azt mondta a bejelentéskor, hogy a Zika vírussal kapcsolatban egyelőre nagyon sok a kérdés, és nagyon gyorsan válaszokra van szükség.

Top 0