• Autó
Autószektor

Veszélyben a fiatalok: vezetéstechnikai tréning a Fordtól

A 18-24 év közötti fiatalok körében a közlekedési balesetekből származó halálesetek állnak az élen. A "friss jogsisok" számos körülményre nem tudnak felkészülni a szokványos, 30 órás kötelező vezetés során. Ilyen például a megcsúszás, az autó farának kitörése vagy egy szakszerű vészfékezés. A jó hír az, hogy a Ford révén világszerte van lehetőség ingyenesen elsajátítani a vezetési fortélyokat az érintett fiatal korosztálynak.

Bizonyítási vágy, versengés, sebességérzet – csupán néhány ok, ami miatt egy fiatal szeretne lendületesen vezetni. Noha a rutintalanság miatt nem érzi a határokat, ezeket a forgalom résztvevőjeként élesben feszegeti. De a barátokkal való autózás is teremt több olyan feltételt is, amelyre szintén nem készít fel az oktató: hangos zene mellett, beszélgetve vezetve. A zömében a szülei autóját használó korosztály szereplői könnyedén kizökkenthetők komfortzónájukból, elég egy kocsikulcsot odanyomni nekik, hogy a baráti kör egyetlen alkoholt nem fogyasztott tagjaként idegen járművének volánja mögé ültetve vigye haza a bandát. Hányan gondolkoznak el ilyenkor a nulladik pillanatban azon, hogy elsőkerék- vagy hátsókerék-meghajtású-e az autó, milyen reakciókra lehet számítani a terhelt autótól.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Komoly nemzetgazdasági hátrányai is vannak egy fiatal vezető, társaság elvesztésének halálos kimenetelű balesetek során. Nemcsak emberi és érzelmi téren szenvedünk el veszteséget, hanem egy iskolázott fiatal hullik ki a társadalomból, aki akár már diplomásként dolgozni kezdene és családot is alapítana, egyszóval teljes értékű életet élne lassacskán.

A Ford Driving Skills for Life 2018 őszén ismét szeretettel vár több mint 300 18-24 éves fiatalt ingyenes vezetéstechnikai képzésére, amely a tavalyi év sikereire alapoz, s a nagyvállalat társadalmi felelősségvállalásának szerves részét képezi.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A sajtótájékoztatón megtudhattuk: A Ford Driving Skills for Life  programot 2003-ban az USA-ban, az amerikai közlekedési hatósággal együttműködve indította el az autógyár. Mostanra pedig 41 országban tartanak sikeres tréningeket világszerte, összesen több mint 1 000 000 fiatal számára biztosítva gyakorlati képzést.  2013-as európai bevezetése óta - 12 millió eurós befektetéssel - kontinensünkön is több mint 30 000 friss jogosítvánnyal rendelkező fiatalnak segítettek már, és hazánkban is hosszútávra terveznek.

A 4, egyenként félnapos tréningre szeptember 22-23 kerül sor a Pólus Center parkolójában, Budapesten, de az érdeklődők már most is jelentkezhetnek rá a www.drivingskillsforlife.hu weboldalon. A Ford DSFL-hétvégén a fiatalok olyan veszélyhelyzetek megoldását tanulják, mint az alulkormányzottság (vizes/havas úton való megcsúszás), a vészfékezés, és manőverezés illetve a zavaró tényezők, mint a vezetés közbeni mobilozás hatásai.  A tréningen kreatív szemléltetőeszközök és számítógépes szimulációk és VR élmény is segítik fejlődésüket.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A Ford által fejlesztett ittas vezetést és droghasználatot sőt másnaposságot szimuláló öltözetének kipróbálása is a program része. A Ford európai kutatása szerint ugyanis a fiatalok 13% százaléka vezetett már ittasan, 8 százaléka illegális szerek hatása alatt, vagy 15 százalék pedig másnaposan.

A 2018-as Ford Driving Skils for Life program fókuszában a városi biciklistákkal közös, biztonságos közlekedés áll. Ahogy egyre többen kezdenek biciklivel közlekedni, úgy sokasodnak az európai nagyvárosokban az autósok és a kerékpárosok közti incidensek. Az eltérő tempóban közlekedő autókat és bicajokat biztonságosan elválasztó infrastruktúra fejlesztése nehezen tud lépést tartani ezzel a jelenséggel, ezért a Ford európai átfogó kampányt indít, amelynek célja, hogy segítsen biztonságosabbá, tisztábbá és kevésbé zsúfolttá tenni a városi utakat.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A Ford ‘Share The Road’ vagyis ’Az út mindenkié’ kampánya, melynek nagykövete Dobó Kata színésznő arra törekszik, hogy összhangot teremtsen a közlekedők közt, kihangsúlyozva a vállalat hitvallását, amely szerint mindenki számára előnyt jelentene, ha egyre több ember kerékpározna – különösen a rövidebb távokon –, ám ennek alapvető feltétele a megfelelő biztonság. A művésznő két figyelemfelkeltő kisfilmben mutat be egy-egy könnyen alkalmazható apró figyelmességet, melyeket alkalmazva a balesetek egy része megelőzhető. A két kisfilm, a ’Holland módszer’ és a ’Tarts távolságot’ a napokban debütál a Ford facebook oldalán.

A biztonságos közlekedés szemléltetésére a Ford egy teljesen újszerű virtuális valóság élményt dolgozott ki. A ‘WheelSwap’ segítségével a fiatalok a DSFL program keretében milyen hajmeresztő – és mennyire életveszélyes – a másik fél számára, ahogyan az úton viselkednek. Az első felmérések azt mutatják, hogy miután az emberek mindezt megélték a virtuális valóságban, szinte valamennyien azt mondták, hogy változtatniuk kell a közlekedési szokásaikon.

Szó szerint kijózanítóak a hazai közúti balesetekkel foglalkozó statisztikák. 2016-ban a hazai közutakon összesen 15 514 olyan baleset történt, amelyet járművezető okozott. Ezen balesetek 15%-át, 2272-t 25 évesnél fiatalabbak okoztak.  A kezdő vezetők rutintalanságát , tapasztalatlanságát jól illusztrálja, hogy körükben  a farolás, felborulás és pályaelhagyás miatti személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek, valamint az álló járműnek és szilárd tárgynak ütközés aránya különösen magas (az előbbinél közel 21 %, az utóbbinál mintegy 17 %). Üdvözöljük a mostani kezdeményezést, és minden támogatást biztosítunk a Ford Driving Skills For Life képzéssorozathoz.

- mondta Óberling József, r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A Ford Driving Skills for Life képzés során azonban nemcsak a törvényileg szabályozott veszélyforrásokról esik majd szó, de a szervezők kiemelt figyelmet szentelnek a másnapos vezetés témájának, ami a részegséghez közeli mértékben befolyásolja a volán mögötti teljesítményt. Illetve a közösségi médiahasználatból és a telefonálási szokásokból adódó veszélyeknek is. A Ford kutatása szerint a 18-24 éves korcsoportba tartozó autóvezetők 13 százaléka ül autóba egy-egy buli után, és 43 százaléka SMS-ezik, 36 százalékuk telefonál, 11 százalékuk néz mobilon videókat vagy szelfizik vezetés közben.

„Az európai fiatalok halálozási okai között az első helyen szerepel az autóbaleset, ezért kiemelten fontos, hogy a friss jogosítvánnyal rendelkező, rutintalan fiatalok minden segítséget megkapjanak ahhoz, hogy gyakorlott autóvezetőkké váljanak. A tréning programját a nemzetközi szakértőcsapattal közösen állítottuk össze, a magyar hatóságok bevonása mellett, így ténylegesen a hazai valóságra szabtuk az elméleti, a gyakorlati, illetve a demonstrációs részeket is. A képzés során a számítógépes játékok, és a virtuális valóság is a segítségünkre lesz, valamint a drogok és az alkohol hatásait demonstráló öltözettel, illetve a megváltozott útviszonyok és extrém időjárás által okozott veszélyek szimulálásával zajlik majd az izgalmas felkészülés." - mondta Albert Péter vezetéstechnikai szakértő, a program vezető trénere

A Ford és a közreműködő hatóságok remélik, hogy a programban minél több magyar fiatal vesz majd részt, hiszen a közutak biztonsága mindannyiunk érdeke és a rutin megszerzése, illetve megtartása életeket menthet. A félnapos, ingyenes programra folyamatosan lehet regisztrálni a http://www.drivingskillsforlife.hu weboldalon.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A Ford Motor Company-ről

A Ford Motor Company globális autóipari és mobilitási vállalat, amelynek központja a Michigan állambeli Dearborn. Az összesen mintegy 202.000 alkalmazottat foglalkoztató, világszerte 62 gyártóüzemet működtető vállalat alaptevékenysége a Ford személyautók, városi terepjárók (SUV) és haszongépjárművek, valamint a Lincoln luxusautók gyártása, értékesítése, finanszírozása és a velük kapcsolatos szolgáltatások biztosítása. Ugyanakkor a Ford lendületesen dolgozik az új lehetőségek kiaknázásán az elektromos autók, az önvezető járművek és a mobilitás területén. A vállalat a Ford Motor Credit Company révén pénzügyi szolgáltatásokat is nyújt. Amennyiben több információra van szüksége a Ford termékeiről és szolgáltatásairól, kérjük, keresse fel a www.corporate.ford.com vagy a www.ford.hu honlapot.

A saját tulajdonú vállalatokban körülbelül 52.000 alkalmazottat, az összevont, illetve nem összevont közös vállalkozásokkal együtt pedig mintegy 66.000 embert foglalkoztató Ford Európa felel a Ford márkához tartozó autók gyártásáért, értékesítéséért és karbantartásáért Európa 50 piacán. A Ford Motor Credit Company mellett a Ford Európa üzleti tevékenysége magában foglalja a Ford Ügyfélszolgálat és 24 gyártóüzem (16 saját tulajdonú vagy összevont közös vállalat és 8 nem összevont közös vállalkozás) működtetését. Az első Ford autókat 1903-ban szállították Európába – ugyanabban az évben, amikor a Ford Motor Companyt alapították. Az európai gyártás 1911-ben indult meg.

További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára: www.autoszektor.hu

Kommentek:

Top 0