• Tudomány
Faktor

Ez lenne a fiatalság kulcsa?

A fiatal emberi vérplazma megfiatalította az öreg egereket. A kutatás vezetője abban bízik, hogy a vérplazma az emberi öregedés késleltetője is lesz majd.

Illusztráció.

Illusztráció.

Fiatal emberekből nyert vérplazmát (a vér alakos elemeitől megfosztott, halványsárga folyadékot) fecskendeztek idős egerekbe, hogy megfigyeljék, vajon megfiatalodnak-e ettől  – írja az Origo.

Számos korábbi kutatás azt mutatja, hogy a fiatalabb egérből idősebbe történő vérplazma befecskendezése fiatalító hatással van az agyra és egyéb szervekre, többek közt a májra, a szívre, valamint az izmokra. Ezúttal arra voltak kíváncsiak, hogy vajon működik-e ez az emberi vérplazmával is.

A vizsgálatot vezető Sakura Minami és munkatársai 18 éves emberek vérplazmáját három héten át hetente kétszer injektálták 12 hónapos (emberi életkorban ez körülbelül 50 évnek felel meg) egerekbe. Ebben az életkorban már lassabban mozognak, és romlik a memóriaképességük is.

A kutatók azt tapasztalták, hogy az emberi plazmának csakugyan fiatalító hatása van: a kezelt egerek ugyanúgy futkostak, mint a fiatalok, ráadásul az eredmények arra utalnak, hogy a memóriájuk is javult.

Úgy tűnik, hogy a fiatalság kulcsa talán a vérplazmában rejtőzik. Minami abban bízik, hogy egy nap ezeket az eredményeket az emberi öregedés késleltetésére is használni tudják.

Kommentek:

Top 0