• Belföld
Faktor

Megrázó részletek a veronai busztragédiáról: a sofőr a sokktól nem tudott segíteni

Meglepő részleteket tartalmaz az olasz rendőség jegyzőkönyve.

Fotó: MTI-Máthé Zoltán

Fotó: MTI-Máthé Zoltán

Most derült ki, hogy eszméleténél volt a Veronában balesetező busz sofőrje, V. János a januári tragédia után. Ez az állítás is szerepel az olasz rendőség jegyzőkönyvében.

A január 20-i balesetnek tizenhét halálos áldozata volt. A szülők nemrég jutottak az olasz nyelvű hivatalos dokumentumhoz, amelyből több, eddig nem ismert részlet is kiderül. A legmeglepőbb az, hogy a buszt vezető sofőr, V. János nem veszítette el az eszméletét az ütközés után, ki tudott jutni a buszból: a rendőrök az autópálya mellett találtak rá.

A jármű lángolt, a vezető pedig néhány méterre előtte állt, a sztrádáról a hídra felvezető kijáró elején. Eszméleténél volt, de rázkódott a félelemtől és a kétségbeeséstől. Sokkos állapotba került, segíteni ezért nem tudott. Még a járőröknek azt sem tudta megmondani, hogy ki ő.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A részletekről a Bors Sipos Szilviát, a balesetben elhunyt Botond édesanyját kérdezte. Az asszony szerint számos tisztázatlan kérdés van még a baleset kapcsán:

  A jegyzőkönyv szerint a sofőr a mentés alatt az út szélén állt és nem fedeztek fel rajta égési sérüléseket. Ehhez képest korábban arról szóltak a hírek, hogy őt is azonosítani kellett. Nem derült ki, miért vállalt el egy tizenhat órás buszutat a gyerekekkel, ha tudta magáról, hogy súlyos alvási zavarral küszködik. Azt sem értjük, miért nem mond semmit, miért nem nyilvánít részvétet? Ahogy a busztársaság képviselői sem nyilvánítottak, még azok után sem, hogy kiderült: a járműben volt egy 370 literes pót üzemanyagtartály, meg a megengedetten túl plusz öt ülés.

  A jegyzőkönyv pontosan rekonstruálja, hogy hol ültek a gyerekek és hova estek, miután a busz a sztrádán átívelő híd traverzének rohant.

  Elmentünk a helyszínre és ott hagytam egy angyalkát Boti emlékére. A jegyzőkönyvből kiderült, hogy pontosan oda tettem, ahol a teste is volt, valahogy megérezhettem. Azt is megtudtuk a boncolási jegyzőkönyvből, hogy elbúcsúzhattunk volna tőle, hozzáérhettünk volna. Nekünk a tragédia után közvetlenül azt mondták, inkább ne tegyük, mert szörnyű látvány. Megrázó volt a fotókból rájönni, hogy lett volna lehetőségem arra, hogy utoljára hozzáérjek még a fiamhoz

  – mondta a lapnak az édesanya. A szülők azt tervezik, hogy a közelgő évfordulón elzarándokolnak Franciaországba, ahol síeltek a gyerekek és útközben megállnak Veronában annál a pillérnél, ahol történt a baleset, hogy megemlékezzenek.

  Kommentek:

  Top 16