• Belföld
Faktor

Meglepő fordulat a veronai busztragédiával kapcsolatban

A biztosítók végül nagyobb összeget fizetnek.

Jelentősen megemelte a biztosító a veronai busztragédia áldozatai és sérültjei után járó kártérítés összegét – értesült a Zoom.hu. Volt, akinek dupla annyit fizetett a biztosító, mint amennyit korábban megállapítottak. A hozzátartozók többsége viszont továbbra is csak előlegként tekint a megítélt összegre. Az információkat az egyik áldozat rokona is megerősítette.

Fotó: MTI - Máthé Zoltán

Fotó: MTI - Máthé Zoltán

„Az első hírek, amik a témával kapcsolatban megjelentek, hogy egyes szülők négymillió forintot kaptak volna a biztosítótól. Ezt mindenki elutasította, mire a biztosító tavaly megemelte ezt a kártérítési összeget. Ezt már volt, aki elfogadta, én két-három családról tudok, de többen ezt a pénzt is elutasították. Végül a biztosító a megemelt összeget mindenkinek kifizette, attól függetlenül, hogy elfogadták-e. Akik elutasították, azok közölték, hogy ezt a pénzt csak előlegnek tekintik. Idén tavasszal a biztosító ugyanezt az összeget még egyszer elutalta a károsultaknak” – részletezte Szendrei Endre, de hangsúlyozta: a kártérítés megállapításánál különbséget tettek a közvetlen hozzátartozók között, azaz más összeget kap a szülő, a testvér és a nagyszülő.

Több család Olaszországban indított polgári peres eljárást a nagyobb kártérítés reményében. Ezzel kapcsolatban a Napi.hu számolt még be idén januárban arról, hogy ha az olaszországi biztosítók szövetsége jelentős kártérítési összeget állapít meg (ahogy azt tette korábban más esetekben), akkor a megszabott összeget végül a busztársaságot biztosító Groupamának kell kifizetnie. Csakhogy a hazai biztosító 1,8 milliárd forintig köteles fizetni. Amennyiben a kártérítés összege ezt meghaladja, a fennmaradó összeg kifizetésére nem kötelezhető a társaság, azt a baleset felelőseinek kell állnia.

Szendrei Endre a portálnak most elmondta, a magyar családok Olaszországban kártérítésért indított polgári pereinek egy részét összekötik az októberben induló olasz büntetőeljárással – ez a baleset körülményeit vizsgálja majd –, és itt dőlhet majd el, ki a felelős a 17 halálos áldozattal járó katasztrófáért.

Az olaszországi Verona közelében 2017. január 20-án éjjel 17-en vesztették életüket, amikor a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait és tanárait szállító busz balesetet szenvedett és kigyulladt.

Kommentek:

Top 0