• Krimi
Faktor

Borzalom, ami évtizedekkel ezelőtt az árvaházban történt: több gyerek meg is halt

Az apácák kegyetlenkedéseiről egykori lakók számoltak be.

A több száz katolikus pap által elkövetett szexuális zaklatásokat feldolgozó 2002-es Boston Globe-történetet egy újabb rémtörténet követi. Ezúttal a BuzzFeed News nyomozásának köszönhetően derült fény arra, hogy milyen visszaéléseket követtek el az apácák az amerikai árvaházakban.

Rengeteg felnőtt próbálta meg elmondani, milyen kínszenvedéseket kellett kiállnia a ma már nem működő árvaházi rendszerben. Voltak, akik azt állították, hogy az apácák rendszeresen kényszerítették őket, hogy egyék meg a hányásukat, fejjel lefelé kilógatták őket az ablakokon, és voltak gyerekek, akiket a nővérek konkrétan megöltek: vagy az ablakon lökték ki őket, vagy hagyták őket megfulladni.

Illusztráció.

Illusztráció.

A BuzzFeeden megjelent cikk a vermonti Burlingtonban található St. Joseph’s Árvaházban zajlott eseményeket tárja fel. Az intézmény az 1800-as évek közepétől működött egészen 1974-ig, több ezer gyerek nőtt ott fel.

A gyerekbántalmazási ügyekkel a burlingtoni Free Press című lap újságírói kezdtek el foglalkozni a kilencvenes évek közepén, ekkor kezdtek először előállni a történeteikkel az áldozatok. Például Sally Dale, aki 2 éves korától 23 éves koráig élt az intézményben. A traumatikus emlékeit egy ügyvéddel osztotta meg. Látta, ahogy egy apáca kilökött egy gyereket az ablakból, látta, ahogy egy kisfiú megfulladt, és kényszerítették, hogy megcsókolja egy kisfiú holttestét. Azt is állította, hogy az egyik apáca rávette, hogy kihozzon egy labdát a tűzből, valamint, hogy a plébános molesztálta.

Az ügyvéd, Robert Widman Sally Dale és további harminc áldozat nevében indított pert a burlingtoni római katolikus egyházkerület ellen. A védőügyvédek az eljárás során megpróbálták hitelteleníteni az áldozatok vallomásait, ugyanakkor nagyjából ekkor néhány apáca és pap elismerte, hogy a gyerekeket fizikai és szexuális zaklatás érte a St. Joseph’s Árvaházban.

Az áldozatok történetei megdöbbentően hasonlók voltak, így egymást erősítették. A visszaemlékezésekből kirajzolódott, hogy az St. Joseph’s egy külön univerzum volt, amelyet kegyetlen logika irányított.

Csak a XX. században mintegy ötmillió amerikai nőtt fel árvaházakban. Az árvaházi rendszer fénykorában több mint 1600 intézmény működött, általában egyházi vezetés alatt.

Kommentek:

Top 0