• Sport

Sok gól, de vereség a tét nélküli görög meccsen

Három gólt lőtt a magyar válogatott, mégis kikapott a selejtezősorozat utolsó meccsén. A görögök ugyanis négyet rúgtak. A második félidőre azonban már nem maradt tét, addigra ugyanis gyakorlatilag eldőlt, hogy Románia megveri a Feröer-szigeteket, így a magyar válogatott a harmadik helyen végez a csoportban.

Böde a feröeriek ellen még csak csere volt, de miután akkor egyedül fordította meg a meccset, most lehetetlen lett volna kihagyni. Ezen kívül jelentősen nem változtatott a csapaton Bernd Storck. A német edző egyébként a harmadik, aki ebben a selejtezősorozatban a magyar kispadon ült. Pintér Attilával kezdte a válogatott, őt azonban már az első csoportmeccs után kirúgták. Ezután jött Dárdai Pál, aki pedig klubcsapata, a Hertha BSC miatt néhány meccs után távozott. Ebben az összevetésben egyenlő az állás, a görögök kispadján is a harmadik edző ül, alig több, mint egy év alatt.

Képgaléria - forrás: mlsz.hu

Képgaléria - forrás: mlsz.hu

A görögök eredetileg a csoport favoritjai voltak, az utolsó forduló előtt azonban már eldőlt, hogy mindenképpen utolsók lesznek, eddig még meccset sem tudtak nyerni. Így most egy teljesen felforgatott csapattal kezdtek, a szövetségük szerint azért, mert ők már a világbajnoki selejtezőre készülnek. De ezt leszámítva is rengeteg volt a feszültség körülöttük, olyannyira, hogy csapatkapitány a legutóbbi sajtótájékoztatón üvöltözött az újságírókkal.

A csapatokat egy teljesen felázott pálya fogadta, az eső ugyanis egész nap zuhogott. Úgy tűnik, ez a hazaiaknak jelentett előnyt, hiszen már az ötödik percben megszerezték a vezetést. Egy beadás után Konsztantinosz Sztafilidisz lőtt gólt.

Ezután is többet támadtak a görögök. Az első magyar - fogalmazzunk így -, lehetőség Bödéé volt, aki egy jó passz után elesett a 16-oson belül, a bíró azonban nem adott 11-est.  A 21. percben aztán ismét Böde jött, a lövés azonban néhány centivel a kapu mellé ment. Alig néhány perc után jött a válasz. Pelkasz egy jó csel után került helyzetbe, azután azonban csúnyán fölé lőtt.

A 26. percben azonban már valóban egyenlített a magyar csapat. Leandro beadását Lovrencsics fejelte be. Ezután is többet támadott a magyar csapat, sőt Juhász a 35. percben a külső kapufát is eltalálta egy szöglet után.

A 41. percben jött a meccs egyik legérdekesebb jelenete. Egy magyar szabálytalanság után két sárgát is adott a bíró. Előbb a szabálytalankodó Eleknek, majd Holebasznak aki nem volt hajlandó a habbal megrajzolt helyre tenni a labdát.

A második félidőben a vezetést is megszerezte a magyar csapat. Németh egy szöglet után bevetődve rúgott gólt. Nagyjából három percig tudta a magyar csapat az előnyt tartani. Tahtszidisz 15 méterről lőtt nagy gólt. Ilyen, hogy a görögök egy meccsen két gólt lőjenek, most fordult elő először a selejtező sorozatban.

Nem sokkal később cserélt a magyar csapat. Így egyszerre volt a pályán a magyar (Böde) és a lengyel (Nikolic) góllövőlista vezetője, valamint az észak-amerikai ligában az év felfedezettjének választott Németh.

Pont ő adta be labdát egy cselsorozat után, a lövésből azonban nem lett gól. A görög kapus ekkor, vagyis a 70. percben tudott először védeni. Igaz ebben a statisztikában így is megszerezte a vezetést Király Gáborral szemben, aki addig - és azután– sem tudott védeni.

Aztán Németh a vezetést is megszerezte – már másodszor.  Kalmár passzolt hozzá több jól csel után. Némethnek pedig a kapus fölött nagy gólt lőtt. De most sem vezettünk sokáig, Mitroglou a 78 percben ziccerbe került és nem is rontotta el. Sőt öt perccel a vége előtt a csereként beálló Kone a győzelmet érő gólt is megszerezte a görögöknek.

Mivel a csoport másik mérkőzésén Románia 3-0-ra nyert idegenben a Feröer-szigetek ellen, így a magyar csapat a 3. helyen végzett a csoportjában. De még így is kijuthat a franciaországi Európa-bajnokságra automatikusan. Ehhez a legjobb csoportharmadiknak kell lenni, és egyelőre az is - de holnap az ukránok, vagy - kifejezetten balszerencsés esetben kedden a törökök - még a magyarok elé kerülhetnek.

Ha így lenne, pótselejtező vár a magyar csapatra. Legutóbb ilyenre 1997-ben került sor. Akkor világbajnokságot rendeztek Franciaországban, ahová azonban nem jutott ki a magyar válogatott, összesítésben 12-1-es gólkülönbséggel kapott ki Jugoszláviától.  

Top 0