• Élet
Faktor

Véres hagyomány: egymással versengve mészárolják le nyulak ezreit

Új-Zélandon minden évben valódi nyulakra vadásznak húsvétkor: ezúttal majdnem 10 000 nyulat öltek meg.

Aki először hall a „nagy húsvéti nyúlvadászatról”, talán azt gondolja, hogy ez egy kedves hagyomány, amely minden gyerek szívét megdobogtatja. De valójában egy véres eseményt neveznek így: ez egy 24 órás vadászat valódi nyulakra. A mérleg ebben az évben: 9680 halott nyúl, vagyis több, mint 2015-ben. Viszont még mindig kevesebb, mint a rekordévben, amikor 30 ezer állatot öltek meg. Több mint 300 nyulat, valamint kecskét, disznót, pulykát, szarkát és oposszumot vadásztak le. 

Illusztráció

Illusztráció

Az új-zélandi Otago város közelében 25 éve rendezik meg minden évben  a nyúlvadászatot. Ebben az évben több mint 300 vadász vett rajta részt 27 csapatban. Eugene Ferreira, az esemény szervezője azt mondta:

„Ez egy nagyon szórakoztató esemény. A vadászok egész éjjel kint vannak és figyelnek.”

Az első helyen a "Down South" nevű csapat végzett 889 megölt nyúllal. 

Azonban a szervező szerint ez nem csupán egy szórakoztató hagyomány, ugyanis Új-Zélandon a nyulak nagy problémát jelentenek és kártevőknek tartják őket. Eredetileg ugyanis a szigeten nem voltak nyulak, a 19. században vitték be magukkal az európaiak. Az új-zélandi környezetvédelmi hivatal jelentése alapján azonban a nyulak a biológiai biztonsági törvény értelmében nemkívánatosnak lettek minősítve. Ráadásul nagyon elszaporodtak, így veszélyeztetik a birkák táplálékát, az őshonos növényeket, illetve más ragadozók zsákmányát is, ami miatt az őshonos madarak és más őshonos állatok kihalhatnak - írja a Spiegel.

Az elmúlt években az állatvédő aktivisták rendszeresen tiltakoztak a 24 órás vadászat ellen. Ferreira szerint azonban idén nem volt jelen egy aktivista sem.  

Hans Kriek, Új-Zéland vezető állatjogi szervezetének az igazgatója kritizálta ezt a fajta, ügynökségek által hirdetett vadászatot, embertelennek nevezte. Ugyanis a vadászok egy csoport amatőrből állnak, akik élvezetből ölnek. Kriek azonban úgy gondolja, ha feltétlenül szükséges a nyulakat kiirtani, akkor azt végezzék profik.

Top 0