• Sport

Verekedés és ízléstelen szurkolás volt a Manchester United-Liverpool meccsen

Tegnap este az Európa-liga nyolcaddöntőjében a Manchester United a Liverpoolt fogadta. A Liverpool az első meccsen 2-0-ra tudott nyerni, így a visszavágón elért 1-1-nek köszönhetően továbbjutottak a legjobb nyolc közé. Az első meccshez hasonlóan, a lelátón megint összebalhéztak a szurkolók, ezúttal már verekedés is volt, amelyet a rendőröknek kellett megszakítani.

Fotók: Europress - Clive Brunskill/Getty Images

Fotók: Europress - Clive Brunskill/Getty Images

Tegnap este az Európa-Liga nyolcaddöntőinek visszavágóit játszották. A Liverpool Coutinho jó játékának köszönhetően továbbjutott, miután 1-1 arányú döntetlent ért el az Old Traffordon, így összesítésben 3-1-re nyertek a Manchester United ellen, és jutottak be a legjobb nyolc közé.

A tegnapi eredményeket itt olvashatja.

Coutinho gólja:

Az első mérkőzéshez hasonlóan azonban a lelátón megint összevesztek a szurkolók, ezúttal verekedés is volt. Az első, liverpooli mérkőzésen a manchesteri szurkolók egy csoportja a Hillsborough-tragédiával hergelte az ellenfelet.

Hillsborough-tragédia
1989-ben FA-kupa elődöntőt rendeztek a Sheffield Wednesday pályáján, a Hillsborough Stadionban. AZ egyik résztvevő csapat a Liverpool volt, amelynek szurkolói túl sokan voltak, és az 1600 fősre hitelesített vendégszektorokba 3000-an is benyomulhattak. A szektor elején lévő szurkolók a rácsokra préselődtek, és az emberek agyontaposták egymást. A tragédiának 96 áldozata volt.

Az első meccset követően az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nem büntette meg egyik csapatot sem, de visszavágót követően ez minden bizonnyal változni fog.

Ennek oka, hogy a mérkőzésre tartó Liverpool szurkolókat egy „Gyilkosok” című drapéria fogadta Salfordnál az autópályán, a felirat mellett a Hillsborough-tragédia dátumát is felírták.

A visszavágón néhány Liverpool-szurkoló a hazai szektorokban is helyet kapott, majd nem sokkal a mérkőzés vége előtt, 1-1-es, azaz szinte biztos Liverpool továbbjutásnál egyikük Liverpool zászlót kezdett lobogtatni.

Fotó: Europress - Clive Brunskill/Getty Images

Fotó: Europress - Clive Brunskill/Getty Images

Ráadásul vendégszurkolók is ízléstelen módon hergelték a csalódott United-drukkereket, ők a „München” szó kiabálásával tették ezt.

A müncheni tragédia

1958-ban a Manchester United repülővel tartott haza a Crvena Zvezda elleni BEK-mérkőzésről, amikor meg kellett álljon a repülőgép Münchenben tankolni. A rossz időjárási körülmények miatt a gép háromszor is megpróbált felszállni, az utolsó kísérletnél a jármű 200 km/h-val egy lakóházba csapódott. A balesetben 23 vesztették életüket, köztük nyolc Manchester United focista.

A helyszíni beszámolók szerint a szurkolók összeverekedtek, valamint székeket is dobáltak egymásnak. A verekedő néhány tucatnyi embert a rendőrök választották szét, majd a rendőrség élő falat emelve választotta el a mérkőzés végéig a két tábort. A manchesteri rendőrség öt férfit tartóztatott le, kettőt garázdaság gyanúja miatt, míg egy valakinél pirotechnikai eszközöket találtak.

A büntetés azért biztos, mert az UEFA útmutatása szerint a helytelen viselkedés a szurkolók részéről, beleértve a verekedést, vagy bármilyen tárgy dobálását, illetve bármilyen pirotechnikai eszköz használatát, sérti a szabályzatot. Ez azért fontos, mert Liverpool egyenlítő gólja után a vendégszektorban vörös füst és görögtűz is látható volt.

Top 0