• Krimi

58 ember vérére volt szükség, hogy életben tartsák a megkéselt férfit

Andrew Douglas 21 éves volt, amikor megkéselték. Azért támadtak rá, mert megzavarta a betörőket, akik az egyik barátjának a házát akarták kifosztani. Alig volt esélye a túlélésre, a vérátömlesztés mégis megmentette.

Az esetről a Mirrornak a férfi húga, Scarlett Douglas számolt be azért, hogy felhívja a figyelmet a véradás fontosságára. Azt írta, hogy sosem fogja elfelejteni azt a 2001-es éjszakát, amikor megcsöttent a telefonjuk. A nő akkor még csak 14 éves volt, a telefont pedig apja vette fel, akinek elmondták, hogy fiát, Andrew Douglast megkéselték és kórházba került.

A férfi azóta házas és van egy gyereke is. Forrás: Twitter - @ardouglas7

A férfi azóta házas és van egy gyereke is. Forrás: Twitter - @ardouglas7

A nő szólt idősebb bátyjának is, Stuart Douglas-nek, a férfi pedig megszólalni sem tudott a sokktól. A család azonnal a londoni Homertown Kórházba sietett, de elképzelni sem merték, mit fognak látni.

A látvány azonban mindennél borzalmasabb volt. Andrew Douglast, aki profi focista volt, egy betörő késelte meg. A kés átvágta a fő nyaki artériáját, ami az agyba szállítja a vért, és a tüdeje is kilyukadt a szúrásoktól.

A fiatal férfi olyan sok vért veszített, hogy percenként csak kilencet vert a szíve. Az orvosok szerint csak 2 százalék esélye volt a túlélésre.

A nő szeretné, ha minél többen adnának vért. Forrás: Twitter - @scardoug

A nő szeretné, ha minél többen adnának vért. Forrás: Twitter - @scardoug

A szülők, Joe és Beverly Douglas teljesen összetörtek. A nő korábban sosem látta őket vagy bátyját előtte sírni, de akkor mindenki zokogott.

A következő nyolc órában az orvosok mindent megtettek a férfi életéért. Fel kellett vágniuk a szegycsontot, hogy elérjék a tüdőt, ki kellett venni a kulcscsontjának egy részét is, de inakat is át kellett vágni, hogy az artériát összevarrhassák.

A férfi annyi vért vesztett, hogy több mint 2,5 liter vérre volt szüksége. Hatszor kapott vérátömlesztést hat és fél óra leforgása alatt. Ehhez nagyjából 58 embernek kellett korábban vért adnia.

A férfi rengeteg vért veszített.

A férfi rengeteg vért veszített.

A kórháznak nem volt elég vére, ezért mentőhelikoptereket indítottak, hogy máshonnan hozzanak. A megfelelő vér megtalálását az is nehezítette, hogy a család Jamaicából származik, ezért nagyon ritka vércsoportjuk van. Ráadásul a nő szerint a fekete emberek kevésbé szeretnek vért adni.

Az orvosoknak végül sikerült elállítaniuk a vérzést. A férfi ezután 17 napig feküdt az intenzíven, összesen pedig egy hónapig volt kórházban, mire hazamehetett a család cheshunti házába.

Az eset után Andrew Douglas-nek fel kellett adnia focista karrierjét, de újságírásból diplomát szerzett és most labdarúgó ügynökként dolgozik. Meg is házasodott és született egy kislánya. A mellkasán azonban örökre ott marad a támadás nyoma, egy heg húzódik végig rajta.

A betörőt, aki megkéselte a férfit, azóta sem sikerült elkapni.

Top 0