• Külföld
Faktor

Minden egyes sörrel nagyobb veszélybe kerül a szívünk

A világ legnagyobb sörfesztiváljának, a müncheni Oktoberfestnek a látogatói körében végeztek nagyszabású felmérést a müncheni tudósok, amelyből kiderült, hogy a véralkoholszint emelkedésével együtt nő a szívritmuszavar kockázata is.

A European Heart Journal című szakfolyóiratban szerdán publikált tanulmány az első, amely ilyen nagy létszámú résztvevőn, vagyis 3028 főn vizsgálta az alkohol hatását közvetlenül a fogyasztás után.

A müncheni egyetemi klinika kutatói a 2015-ös sörfesztiválon látogattak ki minden nap a sörsátrakba, ahol arra kérték a fesztiválozókat, hogy anonim módon vegyenek részt a kutatásban. Okostelefonnal végeztek rajtuk EKG-mérést és meg is szondáztatták őket.

Az Oktoberfest nem a mértékletességről szól.

Az Oktoberfest nem a mértékletességről szól.

Minél többet iszunk, annál több a szívritmuszavar - összegezte az eredményt Moritz Sinner, aki kollégájával, Stefan Brunnerrel vezette a vizsgálatot. A sörsátrak látogatóinak csaknem egyharmadánál állapítottak meg akut szívritmuszavart, egynegyedüknél lépett fel erős szívdobogás, és a problémák az elfogyasztott alkohol mennyiségével arányosan nőttek.

Kisebb tanulmányok már korábban is arra engedtek következtetni, hogy a sok alkohol rövidtávon is szívritmuszavart okoz. Ezt a munkaszüneti napi szívszindrómának (holiday heart syndrome) nevezett jelenséget azonban mindeddig nem alkoholfogyasztás közben diagnosztizálták, hanem csak utólag, az orvosnál már józanul tett látogatás alkalmával.

Az Oktoberfest különösképpen alkalmas egy ilyen kutatáshoz, hiszen sokáig és sokat isznak ott az emberek. A fesztivál 16 napja alatt hatmillióan látogatnak ki a sörsátrakba, és hétmillió korsó sört fogyasztanak el.

A vizsgált látogatók átlagos véralkoholszintje 0,84 ezrelék volt, egyénenként nullától 3 ezrelékig terjedt. Három ezrelék fölött az emberek már túl részegek ahhoz, hogy részt vehessenek a vizsgálatban. Az alkoholmérgezéssel határos 3 ezrelékes szint eléréséhez egyéntől függően 6-10 liter sör elfogyasztása szükséges.

Hosszú távú vizsgálatok szerint a szívritmuszavar előfordulása 1-4 százalékos az átlaglakosság körében. Ezzel szemben a sörsátrakban vizsgált személyek 30 százalékánál találtak szívritmuszavart és 26 százalékánál erős szívdobogást.

A fesztiválozók esetében egy ezrelék véralkoholszint 75 százalékkal növelte a szívritmuszavar kockázatát, és egyeseknél pitvarfibrillációt is észleltek, ez pedig hosszabb távon szélütéshez vagy szívelégtelenséghez vezethet.

A müncheni egyetemi klinika kutatói 200 önkéntes alkoholfogyasztón vizsgálják tovább az alkohol szívritmusra hosszabb távon gyakorolt hatását – írja az MTI.

Kommentek:

Top 0