• Külföld
Faktor

Lakható volt a Vénusz

A Vénusz környezetére ma már véletlenül sem illik az emberbarát jelző: szinte egy csepp víz sincs a bolygó felszínén, ellenben a légkör többsége széndioxidból áll, és az átlaghőmérséklet 460 fok környékén mozog. Egykor viszont akár emberek is élhettek volna a bolygón a NASA tudósai szerint.

Fotó: Europress / NASA / Handout - AFP

Fotó: Europress / NASA / Handout - AFP

A kutatók klímamodellek segítségével számolták ki, hogy a Vénuszon egykor volt egy sekély óceán, valamint az emberi életre alkalmas hőmérséklet – közel kétmilliárd éven keresztül.

A légkör kilencvenszer vastagabb, mint a Földön. A kutatók szerint ez a két bolygó különböző forgási sebessége miatt alakulhatott ki így. Ennek köszönhetően egy nap a Vénuszon 117 földi nappal egyenlő, mivel a Vénusz jóval lassabban forog a tengelye körül. Egykor azonban a bolygó légköre a mai Földére hasonlított - írja az Independent.

A NASA már az 1980-as években bizonyítékokat talált arra, hogy a Vénuszon valaha volt óceán.

A bolygó közelebb van a Naphoz, mint a Föld, ennél fogva pedig jóval több napsütés is éri. Ennek hatására az óceán vize elpárolgott, a vízmolekulák hidrogénre és oxigénre bomlottak az ultraviola sugárzás hatására, a hidrogén pedig az űrbe szökött.

Miután nem maradt víz a felszínen, a széndioxid beépült a légkörbe, beindult az üvegházhatású gázok termelése – és így született meg a mai, elviselhetetlenül perzselő hőség a Vénuszon.

Kommentek:

Top 0