• Külföld
Faktor

Bombával töltött mellénnyel játszottak, véletlenül felrobbantották magukat

Véletlenül felrobbantotta magát két tucat tálib iszlamista szélsőséges a dél-afganisztáni Zábul tartományban. Köztük 11-en öngyilkos merényletre készültek - közölte a tartományi rendőrfőnök-helyettes.

Egy korábbi robbantás Afganisztánban (Fotó: Europress-Noorullah Shirzada/AFP)

Egy korábbi robbantás Afganisztánban (Fotó: Europress-Noorullah Shirzada/AFP)

Gulám Dzsalani Faráhi szerint tálib fegyveresek egy csoportja öngyilkos merényletekhez használt, robbanóanyaggal töltött mellénnyel játszott Zábul tartomány egyik körzetében, egy búvóhelyen. A szerkezet hirtelen felrobbant, és a helyszínen megölt 24 szélsőségest.

Pár éve tálib fegyveresek ellenőrzik Zábul tartomány forrongó, Khak-e-Afgan nevű körzetét. A NATO 2014 végén állította le harci bevetéseit Afganisztánban, és azután elszabadult az erőszak az országban. Az észak-atlanti szövetség és az Egyesült Államok 13 ezer katonája maradt az országban, jórészt tanácsadói és kiképzői szerepkörben. Ugyanakkor nagyjából 3000 amerikai katona terrorellenes műveleteket hajt végre Afganisztánban. A radikális iszlamista tálibok április közepén jelentették be tavaszi offenzívájuk megindítását, és a harcok azóta kiterjedtek az ország számos tartományára.

Kommentek:

Top 0