• Belföld
Faktor

Gondol a halálra? Ezt ne felejtse el!

Nem tulajdonítunk nagy jelentőséget a végrendelkezésnek: egy kutatásban a megkérdezettek jelentős többségének nincs végrendelete, és nem is tervez írni.

Illusztráció

Illusztráció

A hazai végrendelkezési szokások feltérképezése céljából készített felmérést 2016 októberében a 4Life Direct. Azokra a kérdésekre keresték a választ, hogy fontosnak tartják-e a magyarok a végrendelkezést, terveznek-e végrendeletet írni, illetve megjelölnének-e végrendeletükben kedvezményezettként valamilyen jótékonysági szervezetet.

Habár végrendeletet bárki készíthet – közjegyző előtt akár 14 éven felüli kiskorú is –, a kutatás eredményei szerint a végrendelkezésnek nincs túl nagy jelentősége Magyarországon. A megkérdezettek túlnyomó többségének nincs végrendelete, és nem is szándékozik írni. A 30 és 65 év közötti korosztályban a válaszadók mindössze 4 százalékának van már végrendelete, és csak 38 százalék tervezi, hogy a jövőben készít majd. A végrendeletek alacsony arányát a fiatalabb életkor sem magyarázza, hiszen az 50 és 65 év közöttieknek csupán 5 százaléka rendelkezett már a végakaratáról. A válaszadók alig több mint harmada (36%) véli úgy, hogy végrendeletet írni fontos, negyedük pedig egyáltalán nem érzi annak. A fiatalabb, 30-49 éves korosztály tulajdonít nagyobb jelentőséget a végrendelkezésnek (39%), az 50 és 65 év közöttieknek az egyharmada sem tartja fontosnak.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A megkérdezettek 86 százaléka tisztában van vele, hogy halála után végrendelkezés hiányában mi történik a vagyonával, 8 százalék azt válaszolta, hogy nem tudja, mi történne, a válaszadók további 6 százalékát pedig nem érdekli – hiszen ez már nem az ő gondja lesz.

  A végrendelkezés gyakorlatilag az egyetlen módja annak, hogy vagyonunk halálunk utáni felosztásáról szabadon rendelkezzünk, ezért kortól és egészségügyi állapottól függetlenül mindenki számára ajánlott a megírása. Egy jól megírt, alakilag is megfelelő végrendelet által elkerülhetőek az örökösödés kapcsán felmerülő családi konfliktusok és felgyorsíthatja a hagyatéki eljárást is. A végrendelkezéssel lehetőségünk van arra, hogy ne a törvényes öröklés szabályai szerint osszák fel a vagyonunkat, így akár hagyhatjuk azt barátra, távolabbi rokonra is. Ha pedig nincs törvényes örökösünk, megakadályozhatjuk vele, hogy a vagyonunk az államra szálljon.

  Az érvényes végrendelethez fontos néhány alaki szabály betartása: fel kell tüntetni, hogy a dokumentum egy végrendelet, vagyoni rendelkezést kell tartalmaznia, továbbá szerepelnie kell rajta a végrendelkező adatainak, az örökös(ök)nek és az öröklés tárgyának. A végrendeletet alá kell írnunk, kelteznünk kell, és ha több oldalból áll, be kell számoznunk. A saját kezűleg írt és aláírt végrendelet készítésekor tanúk közreműködésére sincs szükség, de ha mégis másra bízzuk, akkor két tanú vagy közjegyző jelenléte szükséges. Ha biztosra akarunk menni, érdemes közjegyző előtt végrendeletet írni, vagy legalább ügyvédi vagy közjegyzői letétbe helyezni az iratot. Ha esetleg később meggondoljuk magunkat, módosíthatjuk a végrendelet, hiszen bármikor korlátozások nélkül megváltoztatható – csak a megfelelő dátumozásra kell figyelni.

  A végrendelet kedvezményezettjének nemcsak bármilyen személyt, de akár jótékonysági szervezeteket, alapítványokat, egyesületeket vagy egyházat is megnevezhetünk. Az eredmények szerint ezzel a lehetőséggel azonban kevesen élnének.

  Kommentek:

  Top 16