• Kultúra

Végre a Szabó Ervinben is ingyenes lesz a wifi

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár azt ígéri, hogy 2016 januárjától ingyenessé teszi a wifi használatát a beiratkozott olvasók számára. Utolsóként a nagy könyvtárak között.

A wifi mára kicsit olyanná vált, mint a levegő: mindenhol észrevétlenül körbevesz minket, és csak a hiánya tűnik fel igazán. Teljesen természetesnek vesszük, hogy ha egy kávézóban, az iskolában vagy a vonaton felcsapjuk laptopunkat, azonnal csatlakozhatunk a vezeték nélküli hálózathoz.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban azonban más a helyzet, itt még most, 2015-ben is fizetni kell a netezésért. Nem is jelképes összegről van szó: a beiratkozott olvasóknak 110 forintba kerül óránként a wifi használata, a többiek pedig félóránként fizetnek ugyanennyit, ha meg akarják nézni az emailjüket vagy épp a Wikipedián keresnének valamit. Pedig hol lenne fontosabb az ingyenes wifi, mint épp egy közkönyvtárban, amelynek épp a tudáshoz való hozzáférést kéne minden eszközzel szolgálnia? Nem véletlen, hogy szinte az összes fővárosi és vidéki könyvtárban már régóta nem kell fizetni az internethasználatért.

Hisz a könyvtárak mára komplex tudásközponttá alakultak, és jóval többet jelentenek egyszerű kölcsönzőhelynél. Folyamatosan alkalmazkodniuk kell az új olvasói igényekhez, tanulási formákhoz, ezek közé tartozik az internethasználat is. Ezt maga a Szabó Ervin Könyvtár is elismeri a honlapján, ahol arról ír, hogy a könyvtár feladata átalakult az utóbbi évtizedekben, és „új, eddig nem ismert elvárásokat fogalmaznak meg az intézménnyel szemben.”   

Ezért is kerestük meg a könyvtár főigazgatóságát, ahol arról érdeklődtünk, hogy pontosan mi szól a wifi ingyenessé tétele ellen. Erre választ nem kaptunk, de egy ígéretet igen: 2016 január 1-től náluk sem kell fizetni a beiratkozott olvasóknak a vezeték nélküli hálózat használatáért. Így már csak két hónapot kell kibírni annak, aki olvasás közben netezni is szeretne a könyvtárban.

Top 0