• Külföld

Véget tud-e vetni Amerika a fegyvermániának?

A 14 halálos áldozattal járó kaliforniai tömegmészárlás ismét lángra lobbantotta a fegyvertartás szigorításáról szóló vitát az Egyesült Államokban. Barack Obama csalódottan nyilatkozott erről, miután a republikánus többségű kongresszus csütörtökön ismét leszavazta a fegyvervásárlás megnehezítését célzó törvényjavaslatot, ám azt is leszögezte: mindent megtesznek azért, hogy végigvigyék a szigorítást. A The New York Times pedig történelmi címlappal szólította fel a politikusokat, hogy vessenek véget az amerikai „fegyverjárványnak”.

„Tudjuk, hogy a San Bernardino-i gyilkosok katonai – háborúba való – fegyvereket használtak arra, hogy megüljenek annyi embert, ahányat csak tudnak. Ez egy újabb tragikus emlékeztető arra, hogy Amerikában túl könnyű fegyverhez jutni” – mondta az elnök, aki őrjítőnek nevezte, hogy jelenleg azok is törvényesen juthatnak lőfegyverhez, akiket a hatóságok amúgy nem engednek repülőgépre szállni a biztonsági kockázat miatt.

Obama szerint a kaliforniai mészárlás újabb tragikus emlékeztető (Kép forrása: Europress/Jim Watson - AFP)

Obama szerint a kaliforniai mészárlás újabb tragikus emlékeztető (Kép forrása: Europress/Jim Watson - AFP)

Szerinte, ha valaki túl veszélyes ahhoz, hogy felengedjük egy repülő fedélzetére, akkor puskát sem szabadna vásárolnia. „Nem tudunk minden tragédiát megelőzni, de nem kéne ilyen könnyűvé tennünk a potenciális terroristák és bűnözők számára, hogy fegyverhez jussanak, amit aztán amerikai polgárok ellen használhatnak” – mondta, majd felszólította a kongresszust, hogy minél hamarabb oldja fel ezt az ellentmondást.

Erkölcsi botrány és nemzeti szégyenNemcsak Obama buzdított cselekvésre a San Bernardino-i merénylet után, a The New York Times is beszállt a vitába, és szokatlanul határozottan foglalt állást az ügyben. Az egyik legnagyobb példányszámú és legjelentősebb amerikai napilap címlapon közölt szerkesztőségi publicisztikában követelte, hogy a politikusok vessenek véget az amerikai „fegyverjárványnak”. Az állásfoglalás szerint erkölcsi botrány és nemzeti szégyen, hogy Amerikában a polgárok még mindig törvényesen juthatnak hozzá olyan fegyverekhez, amelyeket emberek kegyetlen elpusztítására terveztek.

Az ország választott vezetői mondanak egy imát az áldozatokért, majd szemrebbenés nélkül visszautasítják a legalapvetőbb megszorításokat is a tömegmészárlásra alkalmas fegyverek vásárlása terén

– írják a szerkesztők. Az ügy jelentőségét jelzi, hogy a lap utoljára 1920-ban, azaz csaknem száz éve közölt szerkesztőségi állásfoglalást a címlapon.

A Daily News is hatalmas felirattal figyelmeztette a fegyvertartás szabadságához ragaszkodókat: „Isten nem fogja ezt megoldani”- virított a címlapon, nyilvánvalóan üzenve a republikánus elnökjelölti verseny szereplőinek, akik továbbra sem támogatják a fegyvertartási törvény szigorítását. Ezzel elidegenítenék a republikánus választókat, ami pedig egyenlő lenne a kudarccal a jelöltségért folytatott versenyben.

A világ magánkézben lévő fegyvereinek 42 százalékát amerikaiak birtokolják (Kép forrása: Europress/Miguel Schincariol / AFP)

A világ magánkézben lévő fegyvereinek 42 százalékát amerikaiak birtokolják (Kép forrása: Europress/Miguel Schincariol / AFP)

Minden napra jut egy mészárlásAz erről szóló vita nagyon régóta húzódik Amerikában, az utóbbi években pedig különösen kiélezetté vált. Ennek oka rögtön érthetővé válik, ha vetünk egy pillantást az adatokra: a 2012-es Sandy Hook-i általános iskolai lövöldözés óta, ahol húsz, 6-7 éves gyerek halt meg, több mint 1000 tömegmészárlást követtek el az országban, amivel az USA toronymagasan vezeti a fejlett országok ranglistáját ezen a téren. A Reddit nevű közösségi oldalon részletes nyilvántartást is vezetnek a mészárlásokról – eszerint a San Bernardo-i már a 354-dik olyan lövöldözés volt idén, amelyben legalább négy ember meghalt vagy megsérült.

A fordulatot épp a 2012 decemberi Sandy Hook-i tragédia jelentette: Obama ezt követően létrehozott egy fegyveres erőszak elleni bizottságot, amely javaslatot tett a megszorításra, ám a kongresszus leszavazta a törvényt. A patthelyzet azóta sem változott, leszámítva Obama egyre dühösebb és csalódottabb beszédeit az újabb és újabb mészárlások után.

Valahogy ez az egész rutinná vált számunkra. A tudósítás, az én válaszom erről a pódiumról, és a párbeszéd mind-mind rutinná vált. Valahogy érzéketlenné váltunk a dologra

– mondta október 1-én a kilenc halálos áldozatot követelő charlestoni lövöldözést követő beszédében.

Az alábbi infógrafikában találhat pár megdöbbentő adatot az amerikai fegyvertartásról:

Top 0