• Tech
Faktor

Leáldoztak a GPS-nek, sokkal pontosabb helymeghatározást vezethetnek be

Hatékonyabb navigációt használhatunk a jövőben

Illusztráció.

Illusztráció.

Gőzerővel fejlődik a kínai műholdas helymeghatározó rendszer, a tervek szerint 2020-ra kiépült a globális hálózat, ami a nagyobb pontossága miatt valódi versenytársa lehet az amerikai GPS-nek. Könnyen lehet, hogy lassan kezdhetünk ismerkedni a szóval: BeiDou. A megvalósítás jól halad, októberben két újabb műholddal bővült a rendszer, és november elsején fellőtte Kína az első geostacionárius műholdat is. A katonai felhasználáson túl számos civil felhasználási területe van, például a kínai önvezető autók is támaszkodhatnak majd rá.

A geostacionárius pálya olyan Föld körüli pálya, amelyen egy objektumnak a Föld forgási periódusával megegyezik a keringési ideje (23 óra, 56 perc, 4,1 másodperc), és az Egyenlítő síkjában van. Ennek következtében az objektum a Föld bármely pontjáról (ahonnan látható) mindig azonos helyen, látszólag mozdulatlannak látszik.

A BeiDou (BDS) egy kínai műholdas navigációs rendszer, amely 3 különálló rendszert takar:

  • A Beidou-1 három műholdból állt és 2000 óta kínált korlátozottan navigációs szolgáltatásokat, főként Kínában és a környező országokban. 2012-ben szerelték le őket.
  • A második generációs rendszer, a BeiDou-2 2011 decemberében kezdte meg működését és 2012 decemberétől kínál szolgáltatásokat az Ázsia-csendes-óceáni térségbeli ügyfeleinek, 10 földkörüli műholddal.
  • 2015-ben Kína elkezdte a harmadik generációs rendszer kiépítését, amelynek célja, hogy globális lefedettséget biztosítson. A BeiDou-3 első műholdját 2015 márciusában lőtték fel. Jelenleg 16 műhold tartozik a rendszerhez, miután októberben két újabb műholdat lőtt fel Kína, november elsején pedig a hírek szerint az első geostacionárius műhold is pályára állt. A terv, hogy 2020-ra, összesen 35 műholddal teljessé válik majd a globális helymeghatározó szolgáltatása.

Amikor a kínai rendszer kiépül, valódi versenytársat jelenthet az amerikai globális helymeghatározó rendszernek, a GPS-nek, már csak azért is, mert sokkal pontosabb.

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2020-ban a BeiDou-3 35 műholdjából 27 darab 22 ezer méteres magasságban kering majd, további 5 geostacionárius pályán áll majd, további 3 pedig 35,786 kilométeres pályán kering majd. Ezekkel pedig mintegy 2,5 méteres pontosságú helymeghatározás érhető el, szemben a GPS-szel, ami megközelítőleg 5 méteres pontosságot biztosít - írja a Portfolio.

Kommentek:

Top 0