• Külföld

Vége az ellenségeskedésnek Szíriában, megegyezett Kerry és Lavrov

Megállapodtak a nagyhatalmak, hogy leállítják a szíriai ellenségeskedést a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián. A tűzszünet nem vonatkozik az Iszlám Államra és az an-Núszra Frontra.

A harcok leállítását a kormányerők és a mérsékelt ellenzék fegyveresei között egy héten belül, fokozatosan akarják elérni a nagyhatalmak. Oroszország egyelőre nem fejezi be a szélsőségesek ellen indított légi hadjáratát.

Ugyancsak megállapodtak abban, hogy célcsoportot alkotnak a humanitárius segélyek eljuttatására mindkét fél területére. A részleteket pénteken, Genfben dolgozzák ki azzal a céllal, hogy már ezen a héten elkezdődhessenek a szállítások közúton és a levegőben.

John Kerry Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Staffan de Mistura ENSZ-megbízottal közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a fegyvernyugvás csak akkor lehet tartós, ha a szíriai válság tárgyalásos megoldásában érdekelt összes fél együttműködik Oroszországgal. Az amerikai politikus elmagyarázta, hogy nem hivatalos tűzszünetről lenne szó, mert annak vannak bizonyos, a nemzetközi jogban lefektetett előírásai, míg az ellenségeskedés leállításának nincsenek.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Bassár el-Aszad szíriai elnök távozásáról azt mondta, hogy azzal a tárgyalóasztalnál kell foglalkozni.Lavrov azt mondta, hogy Oroszországnak és az Egyesült Államok vezette szíriai koalíciónak szándékában áll együttműködnie katonai téren. Azt is hangsúlyozta, hogy a genfi béketárgyalásokat folytatni kell minden "ultimátum és előfeltétel nélkül".   

    Top 16