• Külföld
Faktor

Vége a túszdrámának, kihallgatják a gépeltérítőt

Befejeződött az EgyptAir egyiptomi légitársaság utasszállítójának túszdrámája. A férfit, aki reggel eltérítette és Cipruson leszállásra kényszerítette a repülőt, őrizetbe vették.

A ciprusi állami televízió szerint az egyiptomi gépeltérítő feltartott kézzel hagyta el a repülőt. Ezelőtt pedig a gépen maradt hét túsz is kiszabadult, senki nem sérült meg. A BBC élő közvetítésén látni lehetett, ahogy néhány egyenruhás lejön az EgyptAir gépéről a repülőhöz tolt lépcsőn. Egy túszt pedig levideóztak, ahogy a gép pilótafülkéjének ablakán mászott ki.

Fotó: Europress-Behrouz Mehri/AFP

Fotó: Europress-Behrouz Mehri/AFP

A túszdráma kezdetén a rendőrség kiürítette a reptér közelében lévő partszakaszt és a közeli kávéházakat is. Akkor még nem lehetett tudni ugyanis, hogy terroristával van-e a dolguk a hatóságoknak. Azóta viszont Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfő kijelentette, hogy nem terrorista indíttatású volt a Cipruson landolt egyiptomi repülőgép eltérítése.

A ciprusi külügy Szeif Eldin Musztafaként azonosította gépeltérítőt, aki egyes források szerint egyetemi professzor. A férfi felszállás után azt mondta az egyiptomi gép pilótájának, hogy tegye amit mond, mert robbanóöv van rajta. Ezután szálltak le Cipruson. A férfi a leszállás után elengedte a gépen lévők többségét, túszként viszont maga mellett tartott négy külföldit és a személyzetet. Az egyiptomi légiforgalmi hatóság szerint a repülőn eredetileg 55 utas és hétfős személyzet volt. A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint magyar utasa nem volt a gépnek.

Fotó: Europress-Emily Irving-Swift/AFP

Fotó: Europress-Emily Irving-Swift/AFP

Az egyiptomi kormányfő azt mondta: a géprablót kihallgatják a hatóságok, hogy kiderítsék valódi indítékát, amely továbbra is homályos. A gépeltérítő állítólag azt követelte, hogy "az Európai Unió egyik képviselőjével" beszélhessen.

A RIK ciprusi állami televízióban a férfi szándékairól azt mondták, hogy személyes mellett politikai követelései is voltak. Szerette volna elérni az egyiptomi ellenzék néhány bebörtönzött női tagjának a szabadon engedését, ezenkívül menedéket akart kapni Európában, és beszélni akart volt feleségével, egy Cipruson élő nővel. Mindez az MTI szerint abból az arabul írt levélből derült ki, amelyet a gépeltérítő a repülő ablakából dobott ki.

Fotó: Europress-Behrouz Mehri/AFP

Fotó: Europress-Behrouz Mehri/AFP

Mostanra mindenki biztonságban van, a gépeltérítőt pedig őrizetbe vették. A ciprusi külügy azt mondta róla, hogy "lelkileg labilis". Sajtóhírek szerint az 59 éves férfi 1994-ig Cipruson élt volt feleségével, akivel öt gyereket neveltek. Kihallgatása még folyamatban van.     

Top 0