• Élet
Faktor

Kiderült mit csinálunk a nyilvános vécében, Ön idegen helyen ráül a deszkára?

Sokan vannak, akik nem szeretik a nyilvános vécéket használni, mert nem találják elég higiénikusnak. Néha azonban muszáj betérnünk egy-egy ilyen helyre.

A Zewa és az Ipsos vezető piac- és közvélemény-kutatóintézet 600 fős reprezentatív kutatást végzett arról, hogy mennyire figyelünk oda a személyes higiéniánkra, tisztában vagyunk-e egyes toalettpapír fajták használatának szükségességével, higiéniánkban betöltött szerepével. A felmérés eredményeiről a Blikk számolt be.

Vannak persze menthetetlen helyek.

Vannak persze menthetetlen helyek.

Elkerüljük vagy letisztítjukIsmeretlen helyen sokszor nem szívesen használjuk a mosdót. A kérdésről a kutatásban részt vevők megosztott válaszokat adtak: a megkérdezettek 47 százaléka soha, semmilyen körülmények között nem ül rá a vécére idegen helyen, míg a válaszadók 49 százaléka adott körülmények között ráül, de előtte letisztítja, letakarja a vécédeszkát. Mindössze 2 százalék mondta azt, hogy ugyanúgy használja a toalettet idegen helyen, mint otthon. Jelentősek egyébként a témában a nemi különbségek: míg a megkérdezett nők többsége, 61 százaléka állítja, hogy soha, semmilyen körülmények között nem ül rá a vécére, 37 százalékuk pedig csak annak letisztítása után, addig a férfiaknál szinte fordítottak ezek az arányok: 25 százalékuk állítja, hogy soha, semmilyen körülmények között nem ül rá idegen helyen a deszkára, míg 65 százalékuk inkább letisztogatja és úgy használja.

Mindig zuhanyoznunk kéneA szakemberek szerint az lenne ideális, ha a vécé használata után mindig lenne lehetőség fürdeni, tisztálkodni. A megkérdezett, inaktív lakosság 45 százalékának rendszeresen van lehetősége a vécé használata után zuhanyozni, vagy bidét használni, az aktív lakosság 39 százaléka alkalmanként teheti ezt meg és a megkérdezettek közel ötödének egyáltalán nincs erre módja.

Mindig van a táskában zsebkendőA különböző higiéniai termékek közül a papír zsebkendő az, amelyet – hacsak nem felejtünk éppen otthon – mindenki tart magánál. Emellett igen kedvelt és elterjedt még a kézfertőtlenítő gél, amelyet egy átlagos napon a válaszadók közel fele (46 százalék), hosszabb utazás alkalmával pedig több mint fele (58 százalék) tesz a táskájába. A harmadik legnépszerűbb tisztálkodási termék, amelyet a megkérdezettek jó harmada (35 százalék), hosszabb út esetén fele (51 százalék) visz magával, az a nedves vécépapír. (A nők hasonló hányada tart magánál intim törlőt.) Nedves toalettpapírt egy átlagos napon körülbelül feleennyien (16 százalék) csomagolnak a táskába, hosszabb kiruccanás esetén viszont már egyharmadnyian, habár a válaszadók 81 százaléka szerint fontos a nedves toalettpapír használata. A nők sokkal felkészültebbek a férfiaknál, és – a zsebkendő kivételével – körülbelül két-háromszor annyi nő tart magánál egyet-egyet az egyes tisztálkodási szerekből, mint férfi.

A nedves toalettpapír használók három fő érvvel indokolják ennek a higiéniai terméknek a használatát: az első és elsöprő arányban említett az egészségügyi szempont (83 százalék). Szerintük a nedves toalettpapír higiénikusabb, segít a fertőzések elkerülésében, a betegségek megelőzésében.

Kommentek:

Top 0