• Külföld
Faktor

Vécébe önthette a "Sátán anyját" a brüsszeli merénylő társa

Vécébe önthette a nála lévő robbanószert a brüsszeli metróban márciusban robbantó terrorista társa, a támadások után őrizetbe vett Osama Krayem.

A térfigyelő kamerák felvételein látszik, hogy a svéd Osama Krayem nem sokkal a merényletek előtt együtt volt a Maelbeek brüsszeli metróállomáson magát felrobbantó Khalid el-Bakraouival, és mindkettőjüknél ugyanolyan táska volt. Krayem azt állítja, hogy ő az utolsó pillanatban elbizonytalanodott, és mégsem robbantotta fel magát, inkább elmenekült.

Fotó: Europress-Belgian Federal Police/AFP

Fotó: Europress-Belgian Federal Police/AFP

Osama Krayemet április 8-án fogták el a hatóságok. A rendőrök a férfi táskáját megtalálták, a benne lévő robbanószer viszont eltűnt. A La Libre Belgique című újság szerint Krayem azt mondta, hogy miután kiment a metróból, egy rejtekhelyre ment a brüsszeli Etterbeek negyedben, ahol a vécébe öntötte a táskában lévő robbanószert, a TATP-t, vagyis triaceton-triperoxidot. A biztonsági körökben "Sátán anyjaként" is nevezett TATP háztartási anyagokból előállítható: ezt használták a novemberi párizsi és a márciusi brüsszeli terrortámadásoknál is. A Le Soir című lap alapján azt írja az MTI, hogy a nyomozók hihetőnek tartják Krayem magyarázatát.

A március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson végrehajtott terrortámadásban harmincketten meghaltak. Tavaly november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyekben 130 ember halt meg. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között. Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Top 0