• Külföld
Faktor

Meglepő válóok: vécéhiány miatt ért véget a házasság

Válóokként ismerte el az otthoni vécé hiányát egy bíróság Indiában, ahol amúgy csak ritkán, családon belüli erőszak vagy kegyetlen bánásmód miatt engedélyezik a válást.

A válást kimondó radzsasztáni családügyi törvényszék a kínzás egyik formájaként ismerte el, hogy a feleséget arra kényszerítették, hogy a szabadban könnyítsen magán.

A bíró elmondta, hogy Indiában vidéken a nőknek gyakran kínok közepette kell megvárniuk a sötétség beálltát, hogy kimehessenek a mezőre elvégezni a dolgukat. A bíró szégyennek és a kegyetlenkedés egyik formájának nevezte az otthoni illemhely hiányát.

A 20-as éveiben járó asszony öt év alatt sem tudta rábírni férjét, hogy telepítsen vécét az otthonukba, ezért nyújtott be válókeresetet.

"Pénzt adunk cigarettára, alkoholra és mobiltelefonra, de nem vagyunk hajlandók illemhelyeket építeni családunk méltóságának védelmére!"

- fakadt ki a bíró.

Indiában, ahol a lakosság mintegy fele vécé nélküli otthonban él, nem ez az első eset a párok közti szakításra az illemhely hiánya miatt.

Uttar Prades államban tavaly egy menyasszony megtagadta a boldogító igen kimondását, mivel jegyese nem volt hajlandó vécét építeni leendő közös házukba. Egy másik nő idén június megtagadta a hazatérést mindaddig, amíg apósáék nem alakítanak ki vécét a házban.

Az illemhely hiánya már egy bollywoodi szatirikus szerelmesfilmben is megjelenik. A Toilet: Ek Prem Katha (Toalett: Egy szerelmi történet) című film férfi hőse fáradhatatlanul küzd illemhelyek építéséért a falujában, miután ifjú felesége elhagyja őt, mert nincs vécé a házukban.

Az indiai kormány célul tűzte ki, hogy 2019-re minden háztartásban legyen illemhely, 2014 óta létesült is 20 millió vécé, a terv megvalósítása azonban akadályokba ütközik, nemcsak a szegénység, hanem egy babona miatt is, mely szerint a házon belüli illemhelyek tisztátalanok.

Kommentek:

Top 0