• Sport
Faktor

Amerika ellen sem jött össze a csoda a férfi hokisoknak

Ötödik mérkőzését is elveszítette a magyar férfi jégkorong-válogatott az oroszországi világbajnokságon, most az Egyesült Államoktól ki, mégpedig 5-1-re. A magyar csapatnak két mérkőzése maradt hátra a vb-n, holnap Fehéroroszország, hétfőn pedig Németország következik.

Fotók: Alekszander Nemenov/AFP

Fotók: Alekszander Nemenov/AFP

Az amerikai csapat biztosan nem vette félvállról a mai meccset, ennek ellenére elég lassan kezdett, egyetlen csatárral támadtak le, így a stabilan védekező magyar együttes simán tudta tartani a 0–0-s állást. A mi csapatunk sem kapkodott, pániknak nyoma sem volt, de azért intő jel volt, hogy az amerikaiak közepes tempója mellett sem tudott támadásokat építeni, a védekezés teljesen lekötötte a játékosok figyelmét –  de az ellenfélnél játszó hokisok sokkal nagyobb iramhoz vannak szokva, mint Sofronék.

A hetedik percben azért sikerült kicsit elidőzni az amerikai harmadban egy kiállításnak köszönhetően, de nem izzasztották meg az ellenfél kapusát. Aztán az USA került kettős emberfórba, de szerencsére sikerült kivédekezni, ebben nagy szerepe volt a Finnország ellen parádés védések sorát bemutató Vay Ádámnak is, aki a mai meccsre is átmentette a formáját.

A második harmad elején hihetetlen közel került a vezetés megszerzéséhez Magyarország, Sarauer lövése a jobb oldali kapuvasról pattant ki oldalra. Utána kaptunk egy emberelőnyt, de azzal sem tudtunk mit kezdeni. A 24. percben egy elég érdekes kiállítás következett, Szirányi alig ért hozzá az ellenfélhez, mégis kiküldték a bírók. Emberhátárnyban Sarauer szerzett korongot, a válogatott megpróbált támadni, de egy rossz passz után lefordultak az amerikaiak, Foligno kapott jó átadást, utána pedig kíméletlenül kilőtte a bal felső sarkot, Vaynak esélye sem volt védeni.

Még fel sem ocsúdtunk, amikor egy újabb eladott korong után Hinostroza lőtte ki nagyon szépen a bal felső sarkot. 2–0 után rákapcsoltak az amerikaiak, aminek meg is lett az eredménye, 10 perccel a második gól után Larkin tört be a magyar harmadba, majd az alapvonalról rálőtte a korongot Vayra, ami bepattant a kapusról a hálóba. A középső harmadot Vas János kiállítása zárta le.

A záró harmad elején sem tudta kihasználni emberelőnyét az USA, az első 10 percben jobbára az ellenfél próbálkozott újabb gólszerzéssel, de elég csapkodó volt a játék. A 49. percben kaptunk egy újabb emberelőnyt, de az amerikaiak mindig kiütötték a korongot a harmadukból, Sofronnak azért volt egy lövése, ami elhalt a blokkban. Az 53. percben Dudás adta el a korongot a saját harmadában, Foligno aztán takarásból lőtte ki hatalmas erővel a jobb felső sarkot.

Három perccel később jött az ötödik amerikai gól, Maroon lövése után nem sikerült tisztázni, Murphy távoli lövése után a korong Vay lábai között csorgott be a magyar kapuba. Három perccel a meccs vége előtt megint 5 a 4 ellen támadhattunk két percig, és ezt a lehetőséget most kihasználta a válogatott: Sarauer passzolt Bartalishoz, aki azonnal csúsztatta tovább a korongot a kapu előtt álló Sofronnak, aki a jobb alsót vette célba, Kinkaid ezúttal nem tudott védeni. Legalább azt elkerülte a válogatott, hogy úgy hozzon le egymás után két meccset, hogy nem lő gólt.

Magyarország tehát továbbra is pont nélkül áll öt mérkőzés után,

holnap Fehéroroszország ellen muszáj lesz pontokat szerezni, különben szinte biztossá válik a kiesés. Ma este a B-csoportban előttünk álló két csapat (a fehérorosz és a német) egymás ellen játszik, annak a mérkőzésnek a végeredménye is fontos lesz a számunkra. 

Világbajnokság

B-csoport

Szentpétervár

5. forduló

Egyesült Államok–Magyarország 5–1

Top 0