• Belföld

Vasárnaptól kezdődik a nagyhét

A húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka virágvasárnappal kezdődik meg. A katolikus egyház ezen a vasárnapon Jézus Jeruzsálembe való bevonulásáról emlékezik meg.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye szerint Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ünnep alkalmából az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét.

A húsvét a keresztények legnagyobb ünnepe.

A húsvét a keresztények legnagyobb ünnepe.

A virágvasárnapi mise körmenettel kezdődik, melynek során a hívek barkákkal köszöntik a templomba bevonuló papot és kíséretét. Ezzel arra emlékeznek, ahogyan Jézust köszöntötték pálmaágakkal a jeruzsálemiek. A liturgián a barkaágakat is meg fogják áldani.

Ez a vasárnap "az Úr szenvedésének vasárnapja" néven ismert, és a szertartás során elhangzik Jézus szenvedéstörténete, a passió is. A katolikus egyház ezzel fejezi ki, hogy a Jeruzsálembe való bevonulással kezdődött a Jézus szenvedésével és halálával folytatódó eseménysor, amely a feltámadáshoz vezetett. A feltámadás az egyház szerint megvalósította a megváltást, amely az emberek számára az örök életet is elhozta – írja az MTI.

Top 0