• Politika
Faktor

Varga Mihály: a csok élénkíti a gazdaságot is

A bécsi Euromoney gazdasági konferencián Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az állami résztulajdonú bankok jövőjéről és a magyar gazdaság kilátásairól beszélt. Elmondta, Magyarország jó helyzetben van, mert nem a csőd elkerülésén kell gondolkodnia, hanem azon, mit lehet tenni a további növekedés érdekében.

Varga Mihály miniszter a konferencián az Európai Újjáépítési és Beruházási Bankkal (EBRD) tavaly kötött megállapodást fontos lépésnek nevezte, mert az idén január 1-jétől lehetővé tette a bankadó csökkentését – írja az MTI. Ez segíti a magyar vállalkozásokat abban, hogy forráshoz jussanak. A hitelezést az is növelheti, hogy az állam – az eddigi 25 ezer után – további 10 ezer olyan lakást tervez megvásárolni, amelyek törlesztőrészleteit tulajdonosa nem tudja fizetni. Így ezek az ingatlanok a jövőben nem terhelik a magyar bankrendszert.

Varga Mihály a konferencián (Fotó: MTI/ Filep István)

Varga Mihály a konferencián (Fotó: MTI/ Filep István)

Varga Mihály arról is beszélt, hogy az EBRD-vel kötött megállapodás értelmében idén az állam eladná az MKB-ban és a Budapest Bankban szerzett részesedését, emellett elképzelhető az Erste Bank 15% százalékának megvásárlása is – jelenleg a vételárról folynak az egyeztetések.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A miniszter megjegyezte: Magyarország kedvező helyzetét bizonyítja, hogy arról kell beszélnie, milyen eszközök állnak rendelkezésre a növekedés gyorsítása érdekében. Ezt elősegítheti a fegyelmezett pénzügyi politika folytatása, a növekedés ösztönzése és a beruházások támogatása. A családok otthonteremtési kedvezménye pedig a megnövekedett hiteligény miatt szintén élénkítheti a gazdaságot.

    A szervezők azért hívták meg Magyarországot az eseményre, mert szerintük az ország jó példa a kelet-közép-európai régióban. Míg 2010-ben Görögországgal együtt a tíz, csőd előtt álló ország között emlegették, addig ma már stabil növekedési pályán lévő országok között említik Magyarországot. Ez komoly teljesítmény jelent – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

    Top 16