• Politika
Faktor

Varga Mihály: 30 milliárd a pénztárgépekből, pénz az óvodáknak

Mintegy 25-30 milliárd forint többletbevételt hozhat a költségvetésnek az online pénztárgépek használatának kiterjesztése a gyógyszertárakra, autókereskedésekre, autóalkatrész-kiskereskedőkre. A bölcsődék, óvodák pedig 80 milliárdnyi pluszpénzt kapnak idén.

Az új pénztárgépeket szeptember végétől kötik be az adóhivatalhoz. Most 217 ezer online kassza működik. Ahol eddig bevezették, ott a gazdaság jelentős kifehéredését követte ez az intézkedés – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a TV2 Mokka című műsorában.

A boltokban, a benzinkutaknál, a gyógyszertárakban, a vendéglátóknál és a szállodákban használnak online kasszát. 2014-ben az online kasszarendszernek köszönhetően nagyjából 150 milliárd forint, 2015-ben pedig további 60 milliárd forintos adóbevétel-többlet keletkezett.

Áfacsökkentés is jöhetNem várható a fogyasztást terhelő adók növelése, a kiskereskedelmi forgalom; a fogyasztás két éve tartósan bővül - mondta. Ezt a kedvező folyamatot nem akarják adóemeléssel megakasztani. Lehetséges, hogy csökkenni fog az alapvető élelmiszerek áfája. A következőkben a béreket terhelő járulék- és adóterhek csökkentését is tervezi a minisztérium: a nemzetgazdasági miniszter példaként említette, hogy ha egy munkaadó infláció feletti béremelést ad, ahhoz az állam plusz járulékkedvezményt adna.

Varga Mihály a tv2-nek beszélt arról is, hogy már idén áprilisban beterjeszthetik a jövő évi költségvetést, ami az állam működését hiány nélkül valósítja meg. Szeretnék, hogy a gazdaság szereplői világosan lássák, hogy mire számítsanak 2017-ben.

A kormányhatározattal módosítható költségvetés lehetőségéről Varga Mihály azt mondta, hogy arra azért van szükség, mert a költségvetésnek év közben is keletkezik annyi többletbevétele, aminek a felhasználásáról érdemes dönteni.

Varga Mihály még januárban arról beszélt, hogy a vártnál jobban teljesített a 2015-ös költségvetés.

80 milliárd bölcsődéknek, óvodáknak Nyolcvanmilliárd forintot fordít a kormány idén bölcsődék, óvodák korszerűsítésére – ezt már egy budapesti, III. kerületi óvodában jelentette be Varga Mihály. A támogatás célja, hogy segítse a kisgyermekesek munkába állását, támogassa a családokat, javítsa a kisgyermekek esélyegyenlőségét. A bölcsődei, óvodai helyek számának növelése mellett cél az ellátás minőségének javítása, a szolgáltatások fejlesztése is. A kormány költségvetési és uniós forrásokat összevonva teremti meg a program fedezetét - mondta.

Top 0