• Tech
Faktor

Itt a legújabb kutatás: Van remény a lebénult embereknek

Egy speciális agyi implantátum segítségével sikerült elérniük kutatóknak, hogy ismét mozgassa lebénult lábát egy gerincsérült majom.

Egyelőre számos kutatásra van szükség ahhoz, hogy embereknél is alkalmazható legyen az eljárás - olvasható a Lausanne-i Műszaki Egyetem közleményében.

Az implantátum egy vezeték nélküli, az agyat és a gerincvelőt összekötő port, amely a gerincvelő idegei közti szakadást hidalja át. Normális esetben a mozgásokat tervező agyi terület, az úgynevezett motorkortex küldi az idegekről a jeleket a végtagok izmainak, hogy elindítsák a mozgást. A gerincvelő-sérülés esetén azonban ezek a jelek nem érkeznek meg az izmokba.

Grégoire Courtine, a Lausanne-i Műszaki Egyetem kutatója és munkatársai a Nature című tudományos lapban mutatták be eddigi eredményeiket.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Képünk illusztráció.

  Képünk illusztráció.

  Az implantátumrendszer több részből áll: az agyba épített elektródák mérik a motorkortex jelzéseit és elküldik egy számítógépnek. A számítógép egy speciális algoritmus segítségével elektromos impulzusokra fordítja le az agyi jeleket és elküldi ezeket a gerincvelő közelébe ültetett pulzusgenerátorhoz.

  A pulzusgenerátor olyan elektródákat irányít, amelyeket a gerincvelő speciális helyein, a sérülés alatt helyeztek el és specifikusan képesek stimulálni az izmok mozgatásához szükséges idegeket, mintha csak a motorkortex tenné.

  Így a rendszer áthidalja az agy és az izmok közötti kommunikációs szakadást és lehetővé teszi, hogy az állat visszanyerje a lebénult végtagja feletti kontrollt.

  A kutatásban résztvevő majom azonnal képes volt a mozgásra, amint működésbe hozták az implantátumot. "Nem volt szükség sem pszichoterápiára, sem tréningezésre" - idézi Erwan Bezard-t, a Bordeaux-i Egyetem kutatóját az egyetem szerdai közleménye.

  Bezard és csapata a svájci szakértőkkel közösen dolgozott a készülék tesztelésén. "Ez az első alkalom, hogy a neurotechnológia segítségével egy főemlős kapta vissza a mozgás képességét" - emelte ki Courtine.

  A tudósok szerint a műszer a súlyosabb gerincvelő-sérülések esetén is működhet, valószínűleg gyógyszerekkel kiegészítve. Jocelyne Bloch, a Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) szakértője szerint most vált először elképzelhetővé, hogy egy kétoldali végtagbénulásos beteg majd ismét mozgatni tudja a lábait egy ilyen implantátum segítségével.

  "Még számos kihívás áll előttünk. Sok évig is eltarthat, mire a beavatkozás minden részletét tesztelhetjük embereken is " - hangsúlyozta Courtine.

  Kommentek:

  Top 16