• Kultúra
Faktor

Elképesztő meglepetést találtak a híres festő munkájába rejtve

A posztimpresszionista művész rendszerint a szabadban alkotott.

Egy szöcskének a festékbe beleragadt maradványait fedezték fel Vincent van Gogh egy festményén egy amerikai múzeumban, ahol mikroszkóppal, ultraibolya- és röntgensugarakkal vizsgálják a náluk lévő francia képeket.

A szöcske maradványait a Van Gogh Olajfák (Les oliviers) című 1889-es képének bal alsó sarkában fedezte fel Mary Schafer, a Kansas City-i Nelson-Atkins művészeti múzeum igazgatója a festékrétegek elemzése közben.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A szöcske a festő által nagy lendülettel felvitt festékbe ragadt bele, és mivel semmiféle mozgás nyoma nem fedezhető fel a rovar teteme körül, minden bizonnyal már döglött volt, amikor rákerült a képre – állapította meg Michael Engel, a Kansasi Egyetem paleontológusa. A szöcskének nem maradt meg minden testrésze, hiányzik például a tora és a potroha.

  Az Olajfák című festmény. Fotó: Wikipédia

  Az Olajfák című festmény. Fotó: Wikipédia

  A szokatlan felfedezés arra vezethető vissza, hogy Van Gogh a szabadban festett, és a szél gyakran fújt rá a képekre rovarokat, porszemeket, fűszálakat. Egy levélben, amelyet 1885-ben küldött testvérének, Theónak, a festő azt írja, hogy a neki festett négy képről mintegy 100 legyet távolított el, "nem is beszélve a porról és a homokról".

  A kansasi múzeumban őrzött festmény része egy 18 darabból álló sorozatnak, amelyet a festő az olajfáknak szentelt, és amelyet halála előtt egy évvel, 1889-ben Saint-Rémy-de-Provence-ban festett, a szanatóriumban, ahova beutalták – írja az MTI.

  Kommentek:

  Top 16