• Sport

Van, akinek ez a nagy esély, van akinek ez az utolsó

Óriási lehetőség előtt a magyar válogatott, ez nem kérdéses. Ha kijut a franciaországi Európa-bajnokságra, akkor több fiatal játékosnak óriási lehetősége lesz arra, hogy eladja magát egy jegyzett csapatba. Másoknak pedig pont az a tétje a ma esti meccsnek, hogy szerepelhet-e valaha nagy nemzetközi tornán.

Király Gábor

Király Gábor

A magyar válogatott keretének egy része még meg sem született, amikor a magyar válogatott legutóbb nagy világversenyen szerepelt. De a keret legidősebb tagja Király Gábor is mindössze tíz éves volt, amikor Détári Lajos gólt lőtt 1986-ban Mexikóban Kanadának. Noha nem úgy tűnik, hogy Király rosszabb kapus lenne, mint mondjuk, 1998-ban, amikor első válogatottságán egy barátságos meccsen első labdaérintésével Ausztria ellen 11-est fogott, az már korán sem biztos, hogy még évekig játszik. Vagyis, hogy ő véd a következő selejtezősorozatban.

Ahogy a 2018-as oroszországi vb idejére Gera Zoltán is betölti majd a 39-et. De a jelenlegi keretből Juhász Roland is 32 éves.

Persze a futballtörténelemben bőven találni arra példát, hogy ennyi idősen valaki pályára lépett nagy nemzetközi tornán - a kolumbiai Faryd Mondragón 43 éves volt, amikor Japán ellen lépett pályára 2014-es vb-n, míg a kameruni Roger Milla 42 évesen gólt is szerzett 1994-ben – de semmiképpen sem ez a jellemző.

Vagyis több játékosnak ez az utolsó esélye. Másoknak pedig a nagy esélye. A fiatalok közül például Nagy Ádám vagy Kleinheiser László pont most adhatja el magát. Egy nagy nemzetközi tornán sokkal egyszerűbb kitűnni, mint az amúgy sem túl sokra tartott magyar bajnokságból.

A legjobb példa erre talán Muhamed Besicsé, aki ugyan két jó idényt játszott a Ferencvárosban, az Everton azonban csak azután vette meg, hogy a bosnyák válogatott mind a három csoportmeccsén pályára lépett a legutóbbi vébén.

Szintén a VB után vette meg a Real Madrid a kolumbiai James Rodríguezt, azután, hogy Brazíliában a vb gólkirálya lett. 85 millió eurót fizettek érte.

De persze rajtuk kívül is rengetegen lettek ismertek azáltal, hogy nemzetközi tornán jól játszottak, a cseh Karel Poborsky az egyik legismertebb példa: miután úgy lőtt gólt az angliai EB-n, hogy gyakorlatilag a fél portugál védelem felett átemelte a labdát, néhány hét múlva a Slavia Prahából a Manchester Unitedbe igazolt.

Top 0