• Tudomány
Faktor

Van, aki drogra és szexre költene - néha jobb nem nyerni a lottón

A pénz nem boldogít, vannak akik ezt mondják, de több milliárd forint se? Elsőre ezt elég nehéz elképzelni, egy friss kutatás most mégis ezt állítja. A lottónyerteseknek sem árt tudni, hogy mit akarnak kezdeni az életükkel.

Az az általános felfogás, hogy többet nem fogsz aggódni a pénz miatt, de igazából pont fordítva: többet fogsz aggódni a pénz miatt, mint korábban valaha – mondja Paul Golden, a denveri pénzügyi szakképzéssel foglalkozó alapítvány szóvivője. Míg a legtöbb embert izgalom és lelkesedés tölti el, ha egy nagy pénznyereményre, például lottónyereményre gondol, addig arra kevesen vannak felkészülve, hogy a pénzzel együtt a bizalmatlanság, a bűntudat és a szorongás érzése is.

Fotó: Europress / Mark Wilson - AFP

Fotó: Europress / Mark Wilson - AFP

Persze az ölbe hullott, rengeteg pénz megváltoztatja a kapcsolatot a családdal, a barátokkal és még az idegenekkel is. „Hirtelen lesz híres az ember, a hírességeket pedig az többiek szeretik kihasználni.” – mondja el NBC-nek Ron Riggio, az amerikai Claremont McKenna Főiskola vezetés- és szervezetpszichológia professzora, aki lottónyertesek életét is tanulmányozta.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Fotó: Europress / Spencer Platt - Getty Images

  Fotó: Europress / Spencer Platt - Getty Images

  A kritikus dolog, hogy hogyan tudsz boldog lenni, értelmet adni az életednek, van-e életterved, hogy mi szeretnél igazán elérni, megvalósítani. Az amerikai Sandra Hayes még 2006-ban nyert 6,5 millió dollárt (közel 2 milliárd forintot) a jackpoton. Kifizette az adósságát, vett egy új házat, elment Hawaii-re nyaralni, de ezek után nem szórta két kézzel a pénzt. Pénzügyi tanácsadókkal egyeztetve havi, fix apanázsa van, amin felül nem költekezik. Az ő élete jobb lett a lottónyereménytől, de ez nem jelenti azt, hogy a pénz mindenre gyógyír. „Ha drogfüggő vagy, akkor lottógyőztesként is az maradsz. Csak még többet fogsz drogozni” – mondta el a lottónyeremény előtt gyermekvédelemben dolgozó nő.

  Balul elsült esetre hazai példát is ismerünk a közelmúltból. A győri lottómilliomos, a korábban hajléktalan Andraschek László feje fölött igaz már van tető, de alkoholbetegsége visszatért, elmondása szerint azért, mert nem tudta feldolgozni a váratlanul jött pénzt.

  Fotó: Europress / Mark Wilson - Getty Images

  Fotó: Europress / Mark Wilson - Getty Images

  Egy kétgyerekes angliai házaspár egy év alatt szórt el ötvenezer fontot (21 millió forintot) és mivel más bevételük jelenleg nincs, most mások segítségét kérik, hogy ne lakoltassák ki őket otthonukból – számolt be pár napja Blikk.

  Sok pénzt sok mindenre el lehet költeni. A BBC friss összeállításában a leggyakoribb vágyálmok között szerepel ugyan a világ körüli utazás is, de legtöbben mégis a családjukról gondoskodnának. Egy anyuka például, akinek legidősebb gyereke autista, terápiás központot nyitna kisfiához hasonló problémákkal küzdő gyermekeknek.

  Fotó: Europress / Saul Loeb - AFP

  Fotó: Europress / Saul Loeb - AFP

  Egy-egy ilyen, rögtönzött felmérésből furcsa válaszok is születhetnek. Az Egyesült Államokban ezen a hétvégén minden idők legnagyobb lottónyereménye 900 millió dollár, azaz több mint 203 milliárd forint volt, amelyet végül senki nem nyert meg. Ennek apropóján készített a FOX mini interjúkat, a műsorvezető többek között azt kérdezte az emberektől, hogy mire költenék el a pénzt. Az egyik megkérdezett egy fiatal férfi erre könnyedén rávágta, hogy prostituáltakra és kokainra. A riporter persze zavarba jött, és azonnal megszakította az interjút, mondván, nem ilyen választ vártak.

  Ahogy a hazai lottón se nyert senki, jövő héten 1 milliárd 363 millió forint lesz.

  Top 16