• Belföld
Faktor

Van, ahol négyezerbe kerül egy kiló kenyér, nálunk így alakulnak az árak

Nőnek a sütőipari vállalkozások költségei.

Néhol egészen elképesztő mértéket ölt a kenyér ára. A világ legdrágább városaiban többnyire 1000 forint feletti összeget kérnek el egy 1 kilós vekniért (Szöulban például közel 4 ezer forintot), míg a KSH legfrissebb adatai szerint Magyarországon a félbarna kilóját átlagosan 237 forintért mérik.

A Magyar Pékszövetség nemrég azt közölte, ha a sütőipari vállalkozások költségei bármely tényező tekintetében emelkednek, ezt a többletköltséget a vállalkozások be fogják építeni átadási áraikba. Vagyis, ha drágul a liszt, a kenyér és más pékáruk ára is emelkedni fog.

Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára szerint a drágulás oka a gabona áremelkedésén túl az, hogy januártól a minimálbér és a garantált bérminimum átlagosan 10 százalékkal nőtt, és 30 százalékkal drágult az áram a versenypiacon - írja a Pénzcentrum. Így a tavaly januári 43 ezer forint helyett ebben az évben már minimum 48 ezer forint a búza tonnánkénti ára, de van olyan termelő is, aki 52 ezer forintot is elkér érte.

EZT IS AJÁNLJUK:
    Kommentek:

    Top 16