• Belföld
Faktor

Változás történt a betegszabadságnál, ezt teszik a dolgozók

A munkaerőhiány miatt kevésbé kell a kirúgástól tartani, de betegség esetén jelentősen csökkenhet a kereset.

Egyre kevesebb időt töltenek munka nélkül a magyar munkavállalók: míg a rendszerváltás utáni években átlagosan 45 napnyi munkaidő-kiesés jutott egy dolgozóra, addig az utóbbi években csupán 39. De nem a fizetett szabadságok száma csökkent le, hanem a betegség miatti távollét lett jelentősen kevesebb - idézi a Népszava a KSH Munkaidőmérleg című friss kiadványát.

A tanulmány szerint 2016-ban a versenyszférában összességében a hivatalos munkanapok 14 százalékában nem dolgoztak szabadság, betegség, igazolt vagy igazolatlan távollét miatt. Összesen 255 munkanapot kellett volna teljesíteni, ebből egy átlagos dolgozó csaknem 27 napot szabadságon töltött - olvasható a lapban.

A munkavállalók által kivett fizetett szabadság átlagos hossza egyébként 1995 óta lényegében állandó, mivel a szabadságra vonatkozó törvényi előírások alapvetően nem változtak ez idő alatt. Más a helyzet a betegség miatt munkától távol töltött napokkal, amelyek száma csökken: 1992-ben még átlagosan 17 napot nem dolgoztak betegség miatt a munkavállalók, 2016-ban viszont már csupán 10 napot vettek ki betegség miatt. Valószínű, hogy a munkavállalók inkább betegen is egyre inkább bemennek dolgozni.

A jelenlegi munkaerőhiányos helyzetben kevesebb okuk van a munkavállalóknak az állásuk elvesztésétől tartani, egy betegség idején azonban joggal tarthatna attól, hogy jelentősen csökken a keresetük - mondta a lapnak László Zoltán, a Vasas Szakszervezet alelnöke. A táppénz összege ugyanis olyan kevés - a napi átlagkereset 50-60 százaléka -, hogy a munkavállalók inkább betegen is bemennek dolgozni. Pláne, hogy a legtöbb munkaadó havi 10-15 ezer forintos jelenléti bónuszt is fizet dolgozóinak. Ennek felét azonban már egy egynapos távolmaradással is elveszítik, 2-3 napos betegség esetén pedig az egészet.

Valószínűsíthető az is, hogy a kisebb szervezeteknél dolgozók gyakrabban mennek betegség idején inkább fizetett szabadságra, mint táppénzre vagy betegszabadságra.

Kommentek:

Top 0