• Külföld
Faktor

Videóra vették, ahogy megerőszakolják a tinilányt - válsághelyzet alakult ki

Brazília ideiglenes elnöke, Michel Temer krízistárgyalásokat rendelt el az ország biztonsági minisztereivel, miután a közösségi médiában nyilvánosságra került egy videó arról, ahogy legalább 30 férfi megerőszakol egy begyógyszerezett tinédzserlányt.

Tüntetés a minisztérium előtt (Fotó: Europress / Evaristo Sa - AFP)

Tüntetés a minisztérium előtt (Fotó: Europress / Evaristo Sa - AFP)

A riói eset hatására több százan vonultak az utcára a nők elleni erőszak véget vetését követelve. Temer a tervek szerint egy olyan szövetségi rendőrségi egységet hozna létre, amely kifejezetten a nőkkel szemben elkövetett erőszakos esetekkel foglalkozna – írja az Independent.

Temer azután került a brazil elnöki pozícióba, hogy elődjét, Dilma Rousseffet felfüggesztették, mert állítólag meghamisította költségvetési adatokat – most a tárgyalására vár. Temer közleményt adott ki a tinédzserlány megerőszakolása kapcsán, melyben azt írja, a hatóságok keresik a felelősöket.

A lehető legmélyebben elítélem a riói tinédzser megerőszakolását. Abszurd, hogy a 21. században ilyen barbár bűncselekmények között kell élnünk.”

Mint ahogy a Faktor is megírta, a 16 éves lány szombaton Rio de Janeiróban ment el a barátja otthonába. Másnap azonban egy másik házban ébredt, meztelenül, sebesülten, és legalább 30 férfi vette körül. A megtámadásáról készült 40 másodperces videót valaki feltöltötte a Twitterre – később a fiókot felfüggesztették.

A rendőrség jelenleg több mint 30 gyanúsítottat keres, többek között a lány barátja ellen is elfogató parancsot adtak ki. Fernando Veloso, a riói rendőrkapitány elmondta, hogy minden elérhető bizonyítékot át fognak nézni. „Ha ez a videó nem került volna nyilvánosságra, most nem itt tartanánk” – mondta.

A lány Facebookon köszönte meg a támogató üzeneteket, korábban ugyanis attól tartott, elítélik az eset miatt.

Mindannyian átélhetünk egyszer egy ilyen esetet. Ez nem a méhnek, hanem a léleknek fáj, mert vannak olyan kegyetlen emberek, akiket nem büntetnek meg! Köszönöm a támogatást.”
Mind vérzünk - áll a riói tüntető transzparensén (Fotó: Europress / Vanderlei Almeida - AFP)

Mind vérzünk - áll a riói tüntető transzparensén (Fotó: Europress / Vanderlei Almeida - AFP)

A helyi sajtó felkereste a lány családját is – a nagymama azt nyilatkozta, hogy látták a videót, és sírtak.

Megbántam, hogy megnéztem. Hallottuk a történetet, és nem akartuk elhinni, mi történt. Ez hatalmas megpróbáltatás, nagyon szomorú történet. Az unokám nincs jól, össze van zavarodva. Ez egy nagyon komoly ügy.”

Az ENSZ nőügyi csoportja felszólította a hatóságokat, hogy vizsgálják ki az esetet úgy, hogy tiszteljék az áldozatot, és ne sértsék meg a magánéletét. A rendőrségi és a speciális erők költségvetését idén jelentősen csökkentették Brazíliában, annak ellenére, hogy a nyáron ez az ország rendezi az olimpiai játékokat.

2014-ben 4725 nemi erőszakos esetről érkezett bejelentés a rendőrséghez – az Emberi Jogok Rio de Janeriói Bizottságának elnöke, Marcelo Freixo szerint ez azt jelenti, hogy naponta 13 embert erőszakolnak meg. A legtöbb eset azonban bejelentetlen marad – ez a 4725 támadás csak 35 százaléka lehet az összes nemi erőszakos esetnek.

Twitteren az eset hatására világszerte elterjedt a # EstuproNuncaMais (Soha többé erőszakot) hashtag. Pénteken este pedig tüntetők százai vonultak Rio utcáira, transzparenseiken „A macsizmus öl” és a „Nem azt jelenti: nem” feliratokkal. Sao Paulóban ugyanekkor azt üzenték a tüntetők, hogy „Az én testem nem a tiéd.”

Dilma Rousseff, Brazília első női elnöke azzal is kifejezte felháborodását, hogy lecserélte Facebook-profilképét a nők elleni erőszak ellen felszólaló fotóra.

„Újra elmondom, hogy meg kell szüntetni a nők elleni erőszakot. Harcolnunk kell, hogy felderítsük és megbüntessük ezeket a bűnözőket. Elfogadhatatlanok az olyan bűncselekmények, mint ez. Azonosítanunk és büntetnünk kell a felelősöket.”

Top 0