• Belföld

Válsághelyzet a MÁV-nál, országos akciósorozatra készül a szakszervezet

Érdemi tárgyalásokat követel a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) a MÁV vezetésétől a vasútnál kialakult krízishelyzet megoldása érdekében - közölte a szakszervezet az MTI-vel vasárnap.

A szakszervezet azt írta: ha július 9-ig, a Vasutasnapig a cégvezetés nem reagál követelésükre, országos figyelemfelkeltő akciósorozatot indítanak.

A szakszervezet már tavaly pontokba szedte a súlyos problémákat:

az alacsony béreket, a kritikus létszámhiányt, az áldatlan munkakörülményeket, az indokolatlanul szigorú és rossz vizsgáztatási rendszert, az életpályamodell hiányát.

Ekkor kiáltványban követelték a méltatlan állapotok megszüntetését, a szakma becsületének a visszaállítását. Érdemi változás viszont azóta sem történt, még komoly tárgyalás sem kezdődött el a problémákról.

Illusztráció.

Illusztráció.

A VSZ elnöke azt mondta, hogy a MÁV az idei bérmegállapodásban foglaltakat sem tartotta be, az ígéretek ellenére nem tárgyalhattak a középtávú megállapodásról, a kollektív szerződés átfogó módosításáról és az életpályamodell kialakításáról. Pedig ez utóbbira éppen most a legkedvezőbb a helyzet, hiszen a vállalatcsoport 39 milliárd forintos eredménnyel zárta a tavalyi üzleti évet.

Top 0