• Külföld
Faktor

Válságban a koalíció a migránsok miatt

Komoly törésvonalak alakultak ki a koalíciós partnerek között a menekültválság kezelése kapcsán Németországban. A bajor miniszterelnök ultimátumot adott Angela Merkelnek, hogy azonnal csökkentse a migránsáradatot, a kancellár szerint viszont csak lépésről lépésre lehet megoldani a helyzetet. Ezekben a kérdésekben próbálnak meg dűlőre jutni a hétvégi válságértekezleten.

Nemcsak a társadalomban nő az elégedetlenség, a kormányon belül is egyre nagyobb az Angela Merkelre nehezedő nyomás a migránshelyzet kezelése miatt. A kancellár legkeményebb kritikusává épp egyik szövetségese, a bajor miniszterelnök nőtte ki magát. Horst Seehofer egyben a kereszténydemokraták (CDU) testvérpártjának, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke is.

Horst Sehoofer és Angela Merkel (Fotó: Europress/CHRISTOF STACHE - AFP)

Horst Sehoofer és Angela Merkel (Fotó: Europress/CHRISTOF STACHE - AFP)

A köztük kialakult konfliktus odáig fajult a héten, hogy Sehoofer ultimátumot adott Merkelnek, követelve, hogy vasárnapig változtasson a nyitott határok politikáján, és álljon elő egy határozott tervvel a migráció csökkentésére. Pontosan nem fejtette ki, mi lesz, ha a kancellár nem engedelmeskedik, de egyes információk szerint Bajorország elkezdhet menekülteket buszoztatni Németország belsőbb régiói felé, és a CSU akár még vissza is vonhatja minisztereit a szövetségi kormányból. Merkel azonban visszautasította az ultimátumot:

Nem lehet egy gombnyomással elintézni a dolgot – lépésről lépésre kell megbirkózni a helyzettel

– válaszolta Sehoofer követelésére.

A cselekvőképességet fenyegetiA két politikusnak tehát bőven van mit megbeszélniük a hétvégi tanácskozáson, amelyen a szociáldemokrata alkancellár, Sigmar Gabriel is részt vesz, aki mélyen elítélte a hadakozást. Gabriel szerint még békeidőben is problémát okozna egymás sértegetése zsarolása, ám egy ilyen válsághelyzetben egyszerűen megengedhetetlen és felelőtlen viselkedés. „Figyelembe véve a Németország előtt álló migrációs kihívás súlyosságát, a CDU és CSU közti vita a kormány cselekvőképességét fenyegeti” – mondta a szocdem politikus a Spiegel Online-nak.

Angela Merkel és Sigmar Gabriel (Fotó: Europress/ODD ANDERSEN - AFP)

Angela Merkel és Sigmar Gabriel (Fotó: Europress/ODD ANDERSEN - AFP)

Akár másfélmillióan is érkezhetnekAz egységes fellépésre mihamarabb szükség lenne, mert Németországba minden nap migránsok ezrei érkeznek Ausztria felől. A társadalom is egyre nagyobb aggodalommal figyeli a fejleményeket: Az M1 hírcsatorna által rendelt németországi reprezentatív felmérés azt hozta ki, hogy a németek 53 százaléka nagyon jelentős problémának látja a migránsválságot.

A Bild korábban publikált egy olyan belső használatra szánt kormányzati előrejelzést, mely szerint idén akár 1,5 millió menedékkérő is érkezhet Németországba. K

özben a németek megkezdték a menekültstátuszra nem jogosult migránsok kitoloncolását az országból. A helyzet rendezése azért is volna sürgős, mert egyre közeledik a rossz idő, és már így is folyamatosan érkeznek a hírek az Égei-tengeren vízbe fulladt menekültekről, akik embercsempészek segítségével indultak el Németország felé.

Top 0