• Belföld
Faktor

Gyertyafényes vacsora és szex - így ünnepel a magyar Valentin-napon

A Valentin-nap körüli felhajtás Magyarországon is évről évre egyre nagyobb méreteket ölt. Ezért felmerül a kérdés, hogy van-e már létjogosultsága nálunk is a "szerelem ünnepének"?

Miről szól számunkra a Valentin-nap: az érzelmeink kimutatásáról, a közös romantikus programokról, a felfűtött testiségről vagy ez inkább csak egy újabb kereskedői trükk a pénzünk elköltésére? – Ezt a témát vizsgálta a Bónusz Brigád és a GKI Digital közös kutatása, amely a Valentin-nap megítélése mellett az ünnephez fűződő szokásainkat is kivesézte, nem mellőzve a szorosan ide köthető szexuális és párkapcsolati kérdéseket sem.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Bár az emberek többsége még nincs meggyőzve a Valentin-nap létjogosultságáról, az egyre erősödő marketingdömping hatásaként mára már itthon is mindenkinek van véleménye a széles körben ismert napról.

  Biztos kell nekünk a Valentin-nap?A boltok polcait és hirdetéseit ilyenkor elárasztó, szívecskés körítés ellenére a Bónusz Brigád és a GKI Digital interneten végzett friss kutatása szerint mi magyarok többségében közömbösen állunk a témához. A többség (63%) felesleges, pénztárca nyitogató mesterkélt ünnepnek tartja a Valentin-napot. A mögöttes érvelés pedig egyszerű: a másik iránti érzéseinket nem csak évente egy alkalommal kell kimutatni. Az együtt töltött minőségi idő, a romantika, az apróbb ajándékok és persze a tartalmas szexuális élet mind olyan elemei a harmonikus párkapcsolatnak melyekre a mindennapokban is szükségünk (lenne).

  A fiatalok szeretikAzonban a 30 alatti internetezők körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend a tengeren túlról átvett „hagyomány”. 41%-uk kifejezetten pozitívan áll a témához és örül a kezdeményezésnek. Sőt, a nemzetközi trendeket követve hazánkra is igaz, hogy minél fiatalabb valaki, annál nagyobb jelentőéggel bír számára február 14-e.

  Érthető okból, az egyedülállók között találjuk a legtöbb negatív és elutasító hangot, esetükben ugyanakkor minden ötödik csupán azért áll így a „szerelem ünnepéhez” mert épp nincs olyan, akivel együtt tölthetné azt.

  Az újdonság varázsa és a távolság a legjobb afrodiziákumA Valentin-nap igazán azon párok körében népszerű, akik ugyan már együtt élnek, de még nem házasok, mivel esetükben a nap különlegességét még nem árnyékolja be a megszokottság. Érdekesség, hogy ők a legelégedettebbek (90%-uk) a szexuális életükkel is, náluk a leggyakoribbak a kifejezetten Valentin-naphoz köthető emlékezetes, adott esetben extrém szexuális élmények is.

  Hasonlóan pozitív képet mutat az együtt még nem élő párok szexuális elégedettsége és a Valentin-naphoz fűződő hozzáállása is. Igaz, esetükben ehhez hozzájárul az is, hogy körükben a legnagyobb azok aránya, akik csak kevesebb mint 2 éve alkotnak egy párt (43%). Ez az időszak általában még sokak számára rózsaszín ködben zajlik, nem meglepő tehát, hogy a romantikáról szóló Valentin-nap is körükben a legnépszerűbb.

  Egy felesleges ünnep, de azért megünnepeljükElőítéletek ide vagy oda, abban azért egyetért a kapcsolatban élő netezők többsége, hogy valamilyen módon idén is meglepi majd a párját. Ráadásul mindenkinek határozott véleménye van arról, hogy ezt a napot mi tehetné igazán különlegessé.

  Sőt, 5-ből 4 válaszadó saját maga is örülne valamilyen meglepetésnek. Az igények persze nem túl magasak, 36% már valamilyen gesztus értékű aprósággal is elégedett lenne.

  Élmény, bon-bon, virágTalán az érzelemmentes szürke hétköznapok is közrejátszanak abban, hogy a Valentin-napi meglepetések listáját magasan a közös romantikus élmények vezetik. Hiába jelentik ki sokan azt, hogy a dedikált nap felesleges, a többség mégis több romantikára vágyna.

  Alapvetően még a kevésbé érzelmesnek tűnő férfiak közül is 60%, a nők körében pedig 70% számára garancia a sikeres Valentin-naphoz az olyan közös romantikus élmény, mint például a gyertyafényes vacsora. A tárgyi ajándékok között pedig a klasszikusnak számító édesség, valamint az elmaradhatatlan virágszál és -csokor a legnépszerűbb.

  A fiatalok inkább szexelnekA 24 év alattiak egyharmada szerint viszont az ünneplés igazi megkoronázása az alkalomhoz illő különleges együttlét. Ezek az elképzelések pedig nem légből kapottak: a korosztály 20%-ának volt már korábban a Valentin-naphoz köthető emlékezetes szexuális élménye, jelentsen ez izgalmas új helyszínt, valamilyen különleges segédeszközt, vágyfokozót vagy esetleg egy „másik” személyt.

  30 év felett lustává válunkEzzel szemben igen elgondolkodtató képet ad, hogy a 30 év felettiek körében már alig-alig merül fel a szex, mint lehetséges Valentin-napi program. Annak ellenére, hogy a többség növelné a jelenlegi szexuális együttlétei számát vagy változtatna a minőségén, csak kevesen használják ki az erre kiváló alkalmat jelentő Valentin-napot.

  Csalfa kalandokBár saját bevallása szerint idén is mindenki pont azt fogja megajándékozni, akinek megajándékozását a társadalom is elvárja, az eredmények azonban rávilágítanak arra, hogy nem mindenki él felhőtlenül boldog párkapcsolatban. A legtöbben (72%) hivatalosan ugyan csak párjukat fogják megajándékozni, de a háttérben sokszor képben van egy plátói vonzalom vagy az a bizonyos harmadik fél is. Nyíltan – vagy legalábbis név nélkül az internetnek bevallottan – sokan (a párkapcsolatban élők közül minden tizedik!) nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy van a párjukon kívül a környezetükben még olyan személy, akivel szóba jöhetne a Valentin-napi ajándékozás.

  A mutatott kép tehát a külvilág felé festett homogén monogámiát ábrázol, pedig (az egymásnak fogadott) hűség ennél sokkal bonyolultabb: a megkérdezett nők közül minden ötödik, a férfiak közül minden harmadik lépett már félre élete során.

  Nem mindenki ugyanazt érti harmadik fél alattMinden tizedik válaszadó készül párján kívül is meglepni valamilyen közeli hozzátartozót, vagy akár egy szeretett házi állatot. Elvégre a Valentin-nap nem csak a szerelem, hanem sokak számára a szeretet ünnepét is jelenti.

  Kommentek:

  Top 16