• Belföld
Faktor

Elkezdték postázni a választási értesítőt - ezt teheti, ha épp lakcímet vált

A választás április 8-án lesz, addig pedig még sok dolog történhet.

A választási értesítőket már elkezdték postázni, de a választásokig még van két hónap, addig sokan válthatnak lakcímet.

A választói névjegyzék már elkészült az április 8-i országgyűlési választásokhoz, az abban szereplők pedig a héten megkapják a választásról szóló értesítőt.

Illusztráció.

Illusztráció.

A Nemzeti Választási Iroda a február 9-i névjegyzéki állapotnak megfelelően postázza ki az értesítőket, de kérdés, hogy mi van azokkal, akik február 9-e és április 8-a között lakcímet változtatnak.

A HVG megnézte a Nemzeti Választási Iroda honlapját, ahol erről azt írják, hogy "ha a választópolgár a lakcímét a névjegyzék elkészítése után megváltoztatta, az új lakcím szerint illetékes helyi választási iroda vezetője – a bejelentkezéssel egyidejűleg – felveszi a névjegyzékbe, és erről értesítő átadásával tájékoztatja. A helyi választási iroda vezetője haladéktalanul értesíti a korábbi lakcím szerint illetékes helyi választási iroda vezetőjét a névjegyzékből való törlés érdekében."

Ez azt jelenti, hogy nincs dolgunk azon túl, hogy bejelentjük az új lakcímet, nem kell külön jeleznünk a lakcímváltozást a választási irodánál, viszont új értesítőt kellene kapnunk arról, hogy felvettek az új lakcímünk szerinti választói névjegyzékbe.

Ha valaki mégsem kap választási értesítőt, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) kell jelezni a dolgot, aki új értesítőt állít ki.

Kommentek:

Top 0