• Belföld
Faktor

Megnyitottak a szavazókörök, megkezdődött a választás

Vasárnap reggel hat órakor megkezdődött a voksolás az ország több mint tízezer szavazókörében az országgyűlésiképviselő-választáson, este hét óráig valamivel kevesebb, mint 8 millió választópolgárt várnak az urnákhoz.

Pártokra, képviselőjelöltekre szavaz ma az ország, a nyolcadik szabad országgyűlési választáson. A több mint 10 ezer magyarországi szavazókörbe valamivel kevesebb mint 8 millió választópolgárt várnak, míg a külképviseleteken további 58 ezren adhatják le szavazataikat 23 pártra és mintegy 1500 egyéni képviselőjelöltre.

Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós, de a választópolgároknak két szavazatuk van: voksolhatnak arra, kit szeretnének az egyéni választókerületükben (ebből 106 van) képviselőnek, a másik íven pedig arról dönthetnek, hogy melyik pártot támogatják.

Nincs érvényességi küszöbAz egyfordulóssá alakított választáson nincs érvényességi küszöb: az a jelölt nyeri a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapta (relatív többség), függetlenül attól, hányan mentek el voksolni.

Kommentek:

Top 0