• Külföld
Faktor

Az anyák sokkal nagyobb eséllyel vakulnak meg

A világon élő 39 millió vak ember 64 százaléka, azaz kétharmada nő. Ez azért van így, mert a szegényebb országokban nagyobb eséllyel alakul ki náluk szembetegség.

A nőknél különösen gyakran alakul ki a trachoma, azaz a szemcsés kötőhártya-gyulladás, más néven egyiptomi szemgyulladás - tudatta a Licht für die Welt (Fényt a világnak) osztrák segélyszervezet a látás csütörtöki világnapja alkalmából.

A betegséget Chlamydia-baktériumok okozzák. Afrikában a nőknél akár négyszer nagyobb eséllyel alakulhat ki a betegség, mint a férfiaknál. Ráadásul a nőknek kevesebb lehetőségük van antibiotikumhoz jutni, vagy megoperáltatni a szemüket.

A kép illusztráció.

A kép illusztráció.

"A fertőzéses szembetegségekkel szembeni legjobb védekezési módszerek a higiénia, az oktatás és a nemi egyenlőség megvalósítása"

- fogalmazott Amir Bedri, a szervezet etiópiai munkatársa.

Azért kapják el nagyobb számban nők az egyiptomi szemgyulladást, mert ők gondoskodnak a családban a gyerekekről. A szembetegséget okozó fertőzés pedig közvetlen érintkezéssel vagy bogarak révén terjed. A legtöbb baktérium a kisgyerekek könnyében vagy orrváladékában található, így az anyák elsősorban gyerekeiktől kapják el a fertőzést.

"A hiányos higiénia, valamint a kéztörlők és ágyneműk közös használata miatt a családban elterjed a betegség, és visszatérő fertőzéseket okoz, ami miatt ismételt kezelésre van szükség" - mondta Bedri.

A trachoma antibiotikumokkal és későbbi stádiumban a szürke hályoghoz hasonlóan sebészi beavatkozással könnyen kezelhető - lenne. A kórházba jutás azonban problémát jelent az afrikai nők számára, mert nehezebben szerzik meg az utazáshoz szükséges pénzt és nem utazhatnak olyan egyszerűen, mint a férfiak - írja az MTI.

Kommentek:

Top 0