• Élet
Faktor

Vajon csak mítosz, hogy egyetlen pohár alkohol egészséges lehet?

A kutatók évek óta a mérsékelt alkoholfogyasztás egészséges hatásairól beszéltek. Most átnézték a tanulmányt, és hibákat fedeztek fel benne.

Az emberek olykor abban hisznek, amiben szeretnének hinni, néha igaz ez még a tudósokra is. Egy tipikus példa erre az a mítosz, amely szerint naponta egy kis alkohol fogyasztása egészséges. Mindenki tudja, hogy az alkohol nagy mennyiségben káros, megtámadja a májat, és növeli a rák kialakulásának kockázatát is. Azonban sokan élvezetből isznak egy pohár bort vagy sört az étkezéshez. De milyen szép is lenne, ha ez a mértéktartó fogyasztás még egészséges is lenne!

Illusztráció

Illusztráció

Így gondolták azok a kutatók is, akik az elmúlt években elkezdték vizsgálni a mérsékelt alkoholfogyasztás egészségre való hatását. Az eredmény az lett, amit reméltek: a 2006-ban készült 34 tanulmány összefoglalása által arra a következtetésre jutottak, hogy a férfiak hosszabb ideig élnek, ha átlagosan naponta 1-2 italt kortyolgatnak. A nőknél pedig kiszámolták, hogy csökken a korai halálozás kockázata, ha naponta 0,1-0,9 italt isznak.

Antialkoholisták: gyakran beteg emberek, akiknek nem szabad inniMost viszont egy új elemzést tettek közzé a „Journal of Studies on Alcohol and Drugs”  című lapban. A kanadai Victoria Egyetem tudósai 87 tanulmányt vettek elő még egyszer a mérsékelt ivással kapcsolatban. Az eredmény azt mutatta, hogy a bizonyíték arra, hogy napi egy pohár ital meghosszabbítja az életet, nagyon csekély.

A vizsgálatok során a fő problémát az absztinens definíciója okozta. Gyakran azokat az embereket tartották antialkoholistáknak, akik a tanulmány ideje alatt nem fogyasztottak alkoholt, függetlenül attól, hogy miért mondtak le róla. Így gyakran kerültek olyanok absztinens csoportba, akik egy betegség vagy függőség miatt nem ihattak. Az egészségi állapotuk össze lett hasonlítva azokéval, akik naponta legalább két pohár italt fogyasztottak.

Az eredmény nem volt túl meglepő: a mérsékelt ivók gyakran egészségesebbek,  mint a nemivók. Csakhogy az alkoholnak alig van köze mindehhez, ahogy azt a kutatók az aktuális elemzés második lépésében kimutatták. Ugyanis amikor a betegség miatti absztinenseket és hasonló torzító hibákat az adatokból kiszedtek, a mérsékelt alkoholfogyasztók hosszú élettartama csökkent.

Az alkohol valóban véd a májzsugorodástól?

Tim Stockwell és kollégája nem az elsők, akik szkeptikusok azzal szemben, hogy egy pohár ital egészséges lehet. 2013-ban Hans Olav Fekjaer kutató összeállított egy hosszú listát 20 egészségügyi problémával, amivel kapcsolatban a megfigyelés alapján a mérsékelt ivóknál jobbak lettek az eredmények, mint az absztinenseknél. Ilyenek voltak például: csípőtáji törések, megfázás, rák, demencia, komplikációk a szülésnél, süketség, májzsugorodás.

Ha pedig ez mind a mérsékelt alkoholfogyasztásra lenne visszavezethető, akkor meglenne a csodaszer. Ehelyett a kutatók, akik az elemzésükkel kritikus pillantást vetettek a tanulmányra, másik eredményre jutottak: „Tudományos bizonyítékok az alkohol káros hatásaira kétségtelenül jobban vannak, mint az előnyeire” – írja az „Addiction” nevű szaklap.

Hasonlóan látják a londoni egyetem kutatói is, akik körülbelül egy éve hangoztatják, hogy semmit se hisznek el, ami túl szépen hangzik ahhoz, hogy igaz legyen. Ők több mint 18 ezer idősebb angol adatait elemezték. A résztvevők minden évben, majdnem egy évtizeden keresztül felvilágosítást adtak az alkoholfogyasztásukról, közülük több mint 4000-en haltak meg időben. Amikor a kutatók a haláleseteket az alkoholfogyasztással összevetették, a következő eredményre jutottak: a mérsékelt ivók és a nemivók között nem volt jelentős különbség.

Az alkoholfajtákat külön még nem vizsgálták

Az elemzések alapján csak egy halvány remény marad még. A tanulmányban a tudósok csak önmagában az alkoholfogyasztásra koncentráltak, arra nem, hogy mit ittak az emberek. Lehetséges tehát még az is, hogy például a vörösbor ivók vagy a gint fogyasztók egészségesebbek, és a sörivók pedig a jó eredményeiket kiegyenlítik. Vagy fordítva - írja a Spiegel.                              

Top 0