• Külföld

"Vagonokba pakolták az embereket,a halottakat menet közben dobálták ki a vonatból"- mondta a tatár énekesnő

Dzsamala krími tatár származású énekesnő nyerte meg az idei Eurovíziós Dalfesztivál ukrajnai döntőjét, az énekesnő által írt szám a krími tatárok 1944-es sztálini kitelepítéséről szól.

Dzsamala képviseli Ukrajnát a májusi stockholmi dalversenyen 1944 című dalával. Az énekesnő dala a krími tatárok 1944-es sztálini kitelepítéséről szól. Dzsamala családját is deportálták, a 32 éves énekesnő Kirgizisztánban született. Gyerekkorát a Krím félszigeten töltötte, miután családja a visszaköltözés mellett döntött. Az énekes egy interjúban elmondta, hogy a dalt dédnagymamájának visszaemlékezései ihlették arról a tragédiáról, amelyet családja és a krími tatár nép átélt 1944-ben.

"Dédnagyapám a fronton volt, ezért nem tudta feleségét és gyermekeit megvédeni. Vagonokba pakolták az embereket, mint a marhákat. Azoknak a holttestét, akik nem élték túl a több hétig tartó utat, menet közben dobálták ki a vonatból" - mondta az énekesnő. A krími tatárok tömeges deportálása 1944. május 18-án kezdődött a félszigetről szovjet Közép-Ázsiába. Néhány hét alatt a náci németekkel folytatott együttműködés vádjával, kollektív büntetésként mintegy kétszázezer tatárt telepítettek ki Sztálin utasítására Krímből. Sokan közülük már útközben éhen vagy szomjan haltak, a deportálást követő években pedig a kitelepítettek csaknem fele meghalt.

A vasárnap esti döntőben szoros versenyben győzött az elsősorban opera- és jazzénekesként számon tartott, de az utóbbi években kiadott könnyűzenei lemezeivel is népszerűvé vált Dzsamala.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16